Situatia Dubaiului readuce in atentie riscul falimentului unor state, mai ales din estul Europei

Data publicarii: 27-11-2009 | International

Riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporesc ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP.

Prin anuntul ca doreste amanarea scadentei la o parte din datorie, emiratul Dubai a zguduit pietele financiare, care se tem acum de scenariul in care un stat va intra in incetare de plati.

Falimentul unui stat este o situatie rara, ultimul caz fiind inregistrat in 2001, cand Argentina a intrat in incapacitate de a-si rambursa datoria externa. La acel moment, falimentul Argentinei a generat mari tulburari sociale si a marcat debutul unei crize din care tara sud-americana nu si-a revenit inca in intregime.

Insa in actualul context, marcat de criza economica mondiala, spectrul unui nou faliment al unui stat revine in forta. In ultima perioada, statele s-au imprumutat masiv de pe piete pentru a-si finanta deficitele bugetare in crestere. Potrivit agentiei de rating Moody's, datoria publica mondiala va fi anul viitor cu 45% mai mare decat in 2007.

Ca reactie, pietele s-ar putea arata mai precaute in privinta datoriilor publice, incercand sa scape de obligatiunile emise de anumite guverne, care risca sa devina nelichide.

"Problemele apar cand pietele isi pierd increderea in capacitatea unui stat de a-si rambursa datoriile", a explicat Juan Carlos
Rodado, economist la Natixis.

Statele din estul Europei sunt primele vizate in acest moment. Dupa prabusirea URSS, capitalurile straine au invadat aceste piete, pentru ca, odata cu criza, sa se retraga, lasand economiile estice in pana de lichiditati.

Potrivit lui Rodado, statele baltice, Romania si Ucraina, aflate de altfel si in situatie de instabilitate politica, figureaza in prezent printre statele "cele mai riscante".

Pentru a continua sa gaseasca investitori in titluri de stat, aceste tari sunt nevoite sa plateasca dobanzi tot mai mari, ceea ce mareste costul datoriei, subliniaza Guy Longueville, analist la BNP Paribas.

Amanarea transei pentru Romania, semn al reducerii flexibilitatii FMI

Pana acum, aceste state au fost ajutate de Fondul Monetar International (FMI), ale carui resurse au crescut puternic de la inceputul crizei, institutia jucand un rol de pompier - si bancher - pe plan mondial, arata AFP.

"Insa cum cea mai mare parte a crizei a trecut in prezent, FMI ar putea sa-si schimbe strategia", in conditiile in care riscurile de contagiune sunt deocamdata inlaturate, estimeaza Agnes Benassy-Quere, de la Centrul de studii prospective si informatii internationale.

AFP detecteaza in decizia recenta a FMI, de a amana plata celei de-a treia transe catre Romania, un semnal ca Fondul adopta o politica mai putin flexibila. Un alt semnat este reprezentat de criticile aduse Ucrainei, care nu a pus in practica reducerile de cheltuieli bugetare convenite.

Semnele de ingrijorare nu sunt generate, insa, doar de statele emergente, ci si de unele dezvoltate, precum Islanda, care a fost si ea nevoita sa apeleze la FMI dupa ce sistemul sau financiar supradimensionat a generat o criza grava.

De asemenea, in zona euro, Spania si Irlanda au fost retrogradate in urma cu cateva luni de agentia de rating Standard and Poor's din cauza deficitelor bugetare mari, care sporesc riscurile legate de rambursarea datoriei.

Exista mari semne de intrebare si in privinta Greciei, care, potrivit OCDE, va continua sa inregistreze o contractie economica si in 2010, iar datoria sa publica va ajunge la 111,8% din produsul intern brut (PIB).

"Exista semne de intrebare in privinta solvabilitatii, insa riscul intrarii in faliment a unui stat dezvoltat este extrem de scazut, mai ales in zona euro", considera Isabelle Job, de la Credit Agricole. "Este greu de crezut ca executivul UE va refuza sa ajute unul din statele membre", sustine ea.

Totusi, nu toate statele au aceasta sansa: guvernul de la Londra refuza, de exemplu, sa ajute un stat membru al Coroanei britanice, Insulele Cayman, renumit paradis fiscal, aflat in prezent in pragul falimentului, potrivit Guardian.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: