Cat castiga marii producatori de medicamente din vaccinuri

Data publicarii: 27-11-2009 | Afaceri

Vaccinurile impotriva a numeroase boli, inclusiv noua gripa H1N1, considerate periculoase si costisitoare in trecut, sunt acum motoare de crestere pentru marile companii farmaceutice. Gigantul elvetian Novartis a lansat saptamana aceasta, in Statele Unite, o unitate de productie de vaccinuri, in care va folosi o tehnologie noua. Investitia a fost sprijinita de guvernul federal american cu 487 milioane de dolari, scrie BusinessWeek.

In SUA, 50 mil. doze de vaccin impotriva H1N1 au fost distribuite deja, dar ajung doar pentru o treime din cele 160 mil. de americani pe care autoritatile vor sa-i vaccineze. Pe termen scurt, cel putin, vaccinul impotriva gripei noi va duce la cresteri masive ale vanzarilor pentru trei producatori europeni. Analistii estimeaza ca GSK va vinde vaccin anti-H1N1 de 1,7 miliarde de dolari in ultimul trimestru al acestui an. O cifra asemanatoare este asteptata pentru primele trei luni din 2010. Vanzarile Novartis vor ajunge la 700 mil. dolari, iar Sanofi-Aventis se asteapta sa vanda vaccin impotriva gripei noi de peste 500 milioane de dolari. Daca, pana de curand, doar cativa mari producatori s-au axat pe vaccinuri, din cauza costurilor mari de productie si a veniturilor relativ mici, acest segment pare acum sa castige teren. Piata medicamentelor cu prescriptie, estimata la 780 miliarde de dolari la nivel global, creste doar cu 5% pe an, in timp ce piata vaccinurilor va avea o crestere de 13% pe an pana in 2012, potrivit specialistilor. "Tot mai multe companii investesc in vaccinuri, ca metoda de diversificare a portofoliului si datorita noilor tehnologii", spune Michael Boyd, directorul Federatiei Internationale a Producatorilor si Asociatiilor Farma (IFPMA).

Producatorul american Pfizer a intrat pe piata vaccinurilor prin preluarea Wyeth, pentru 68 mld. dolari, iar Abbott Laboratories a platit 6,6 mld. dolari pentru producatorul elvetian de vaccinuri Solvay. Compania britanica GlaxoSmithKline a incheiat recent un contract in valoare de 2,2 mld. dolari cu Brazilia, pentru furnizarea de vaccinuri.

Business Standard