Angela Merkel considera ca situatia creditarii din Germania este critica

Data publicarii: 29-11-2009 | International

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca situatia creditarii din Germania este critica si a facut apel la banci sa ia mai multe masuri pentru a sustine finantarea companiilor, relateaza AFP.

"Ne aflam intr-o situatie critica" in ceea ce priveste finantarea companiilor mari si mijlocii, a afirmat Merkel, intr-un mesaj video difuzat pe internet.

Cancelarul a declarat ca va aborda subiectul miercuri, in cadrul unei reuniuni pe tema situatiei economice, la care participa o serie de experti, reprezentanti ai institutiilor financiare si ai sindicatelor.

Bancile trebuie sa aiba un comportament rezonabil, a spus Merkel, insa "au, de asemenea, o datorie fata de societate in calitate de decidenti economici".

"Din acest motiv cerem foarte clar ca institutiile financiare sa-si respecte indatoririle", a apreciat cancelarul.

Merkel a mai precizat ca guvernul va numi un "mediator" national, ce va fi responsabil pentru creditare si care va ajuta companiile sa obtina finantare de la banci, solicitand, totodata, ca guvernele celor sapte landuri germane sa ia masuri similare.

"Criza nu s-a incheiat", a subliniat Merkel, care a estimat ca scaderea produsului intern brut (PIB) din acest an va fi de 4-5%, comparativ cu estimarile anterioare, ce preconizau o scadere de 6%.

Potrivit publicatiei Spiegel, autoritatile germane sunt gata sa ofere bancilor garantii de 10 miliarde euro pentru a le permite sa acorde mai multe imprumuturi companiilor.

Astfel, Berlinul va garanta bancilor creante de 10 miliarde euro, ceea ce le va permite sa genereze noi credite in valoare de circa 100 miliarde euro, intr-un moment in care penuria de lichiditati pune in pericol fragila revenire economica.

Pachetul de finantare oferit de guvern provine din fondul alocat pentru combaterea crizei economice - Deutschlandfonds.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a avertizat recent ca bancile germane ar putea fi nevoite sa-si deprecieze active de 90 miliarde euro pana la finalul anului viitor, din cauza crizei.

Cel mai mare risc provine din creditele acordate, in conditiile in care companiile sau persoanele fizice au inca mari dificultati sa-si ramburseze imprumuturile, subliniaza Bundesbank, in ultimul sau raport anual legat de stabilitatea sistemului financiar german.

NewsIn