CNVM va obtine in 2010 cele mai mari venituri din cota de 0,10% pe activele fondurilor de investitii
Data publicarii: 13-01-2010 | ActualitateComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) estimeaza ca va incasa in acest an 11 milioane lei, din aplicarea cotei de 0,10% pe activele nete ale fondurilor de investitii, cu o treime mai mult decat in 2009, potrivit proiectului de buget pe 2010.
Comisia estimeaza ca interesul deosebit pe care l-au atras fondurile de investitii in 2009 se va va mentine si in acest an, in contextul evolutiilor bune din pietele financiare si a tendintei de crestere a pietei de capital autohtone.
Anul trecut, industria fondurilor a reusit sa atraga peste 50.000 de investitori noi, orientati cu precadere spre fondurile monetare.
"Aceasta tendinta a comportamentului investitional, similara celei manifestate de investitori la nivelul pietei internationale, se va pastra si pentru anul 2010, in baza unei rentabilitati asteptate de peste 53% si a unei oferte diversificate de management al investitiilor din partea administratorilor de fonduri", arata nota de fundamentare a veniturilor din cota de 0,10%.
Din analiza realizata de CNVM, pe baza dinamicii indicatorilor fondurilor pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, comparativ cu perioada similara din 2008, activele nete au sporit semnificativ in primele noua luni, cu 173% in cazul fondurilor deschise si 43% pentru fondurile inchise de investitii. Dinamica pozitiva a activelor a fost sustinuta de cresterea numarului de investitori in aceste instrumente financiare, cu 63% in cazul fondurilor deschise, respectiv cu aproape 1% in cazul fondurilor inchise.
"In aceste conditii, este de asteptat ca activul net al fondurilor de investitii sa mentina un trend crescator in anul 2010, comportamentul investitional nemanifestand tendinta de modifiare negativa", potrivit proiectului de buget.
Estimarea Comisiei pentru acest an are in vedere autorizarea de noi fonduri de investitii, dar si diminuarea ecartului dintre subscrieri si rascumparari.
In anul 2009, activele nete ale fondurilor de investitii au urcat la 3,48 miliarde lei, depasind de 4,4 ori nivelul consemnat la finele anului 2008. Separat, doar activele fondurilor deschise au crescut de 3,5 ori anul trecut, ajungand la 3,35 miliarde lei la finele lunii decembrie 2009, potrivit statisticilor publicate marti de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online