HVB si Banca Tiriac vor deveni o singura banca de la 1 septembrie

Data publicarii: 23-08-2006
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat fuziunea prin absorbtie a HVB Bank si Banca Tiriac, precum si retragerea autorizatiei de functionare pentru HVB Bank Romania, cele doua banci urmand sa formeze Banca Comerciala HVB Tiriac de la 1 septembrie, potrivit reprezentantilor HVB Bank. "Din punct de vedere legal, fuziunea este de fapt o preluare de catre Banca Tiriac a HVB Bank Romania, de aceea BNR a hotarat retragerea licentei de functionare a HVB", a declarat, pentru NewsIn, directorul de comunicare al HVB Bank Romania, Ioana Paun.

Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian.

De altfel, fuziunea HVB - Tiriac fusese anuntata din septembrie 2005, iar aceasta va fuziona in curand cu subsidiara UniCredit in Romania.

"Procesul de fuziune dintre UniCredit Romania si noua banca rezultata in urma fuziunii va demara in cursul lunii septembrie a acestui an, dar nu putem inca preciza cu exactitate cand se va finaliza", as precizat Paun.

Banca Tiriac detinea, la sfarsitul primului semestru din 2006, active de 3,4 miliarde lei (950 milioane euro), care reprezentau 2,35% din activele bancare romanesti, fiind a unsprezecea banca din Romania din acest punct de vedere. La aceeasi data, HVB Bank Romania avea active de 5,87 miliarde lei (1,64 miliarde euro), cu o pondere de 4,08% in activele bancilor din Romania, potrivit datelor BNR.

Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: