Concurenta a adus la buget, in 2005, circa 160 de milioane de lei
Data publicarii: 24-08-2006
Pentru prima data, Consiliul Concurentei a aplicat o amenda contraventionala pentru nerespectarea conditiilor impuse printr-o decizie de autorizare a concentrarii economice, in cazul SC Holcim (Romania) SA.
Autoritatea de concurenta a declansat anul trecut 16 investigatii, dintre care zece din oficiu si sase ca urmare a unor plangeri ale agentilor economici. Numarul plangerilor adresate Consiliului Concurentei care au avut ca efect declansarea unor investigatii a scazut anul trecut cu circa 64%, respectiv de la 11 investigatii in 2004 la doar patru, in 2005, se mai precizeaza in Raport.
In anul 2005 este reprezentata de adoptarea de catre Consiliul Concurentei a unor decizii prin care s-a dispus recuperarea, respectiv stoparea acordarii unor ajutoare de stat, mai arata Raportul.
Au fost recuperate ajutoare de stat ilegale, acordate unor agenti economici din zonele defavorizate, in valoare de un milion de lei, precum si ajutoare de stat in valoare de 800.000 de lei, rambursate in mod voluntar.
Autoritatea a intreprins, in 2005, peste 6.500 de controale in teritoriu, fata de 4.880, in 2004, in special, in zonele defavorizate, zonele libere si parcurile industriale. Ca urmare a acestor controale, au fost declansate 14 investigatii din oficiu. In patru dintre cazuri s-a dispus recuperarea ajutoarelor de stat ilegale.
Autoritatea de concurenta a emis 80 de decizii in 2005, fata de 90, in 2004, in ceea ce priveste ajutorul de stat, scaderea fiind generata de intensificarea colaborarii institutiei cu furnizorii de ajutor de stat, potrivit raportului.
Valoarea totala a ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurentei, in 2005, a fost de circa 42 de mii de miliarde de lei, respectiv 38% din valoarea aferenta anului anterior. Scaderea se datoreaza reducerii ajutoarelor de salvare-restructurare acordate in contextul privatizarilor si respectarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care interzice acordarea de ajutoare de stat combinatelor siderurgice incluse in Strategia nationala de restructurare a sectorului siderurgic.
In 2005, a crescut ponderea ajutoarele de stat reprezentand compensari necesare prestarii de catre anumite intreprinderi a unor servicii de interes economic general, de la 17%, in 2004, la 44,3% in 2005.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online