Aproape 190 de companii romanesti vor deschide operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani
Data publicarii: 20-07-2010 | AfaceriIn urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, iar tara noastra se va situa aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina si Ungaria din acest punct de vedere, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) dat publicitatii marti.
Astfel, in Ucraina vor aparea 192 de companii multinationale noi in acelasi interval, iar in Ungaria - 221. In schimb, cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia - 930 si din Polonia - 287.
Potrivit raportului PwC, peisajul economiei globale este pe cale sa se schimbe in urmatorii 15 ani, pe masura ce din ce in ce mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.
"Globalizarea inseamna in principal o competitie crescuta intre companii din zone geografice diferite. Ca urmare, ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces "low-cost" la piata Uniunii Europene. Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest. Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori. Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", a declarat Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, Alexandru Lupea.
Studiul PwC mai mentioneaza ca se asteapta ca din India sa provina cele mai multe companii multinationale noi, depasind astfel numarul companiilor chineze. Peste 2.200 de companii indiene se asteapta sa deschida operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani.
Totodata, tarile latino-americane analizate (Argentina, Brazilia, Chile si Mexic) se asteapta sa genereze mai putine companii multinationale, in vreme ce economiile sud-est asiatice orientate catre export (Malaysia si Singapore), impreuna cu Rusia, al carei principal atu il reprezinta bogatia resurselor naturale, precum si recent industrializata economie sud-coreeana se asteapta sa genereze in continuare un mare numar de companii multinationale.
PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente. Tarile analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.
PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare. Compania are peste 163.000 de angajati in 151 de tari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău