Un roman traieste cu 6 euro pe zi, echivalentul unei ore de munca necalificata in Vest

Data publicarii: 05-10-2010 | Actualitate
Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe si contributii sociale
O gospodarie totalizeaza venituri medii lunare de 2.337 de lei, in timp ce veniturile pe persoana s-au situat la 806 lei, echivalentul a 6,4 euro pe zi. Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe si contributii sociale, potrivit Institutului National de Statistica. Aproape un sfert din romani traiau la limita saraciei in 2008, inainte de izbucnirea crizei, arata datele Eurostat.

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au scazut usor in al doilea trimestru al anului fata de primele trei luni, de la 2.342 de lei la 2.337 de lei. Din datele publicate ieri de Institutul National de Statistica reiese ca veniturile medii lunare pe persoana au fost de 806 lei, ceea ce inseamna ca o persoana poate cheltui pe zi cel mult 27 de lei, adica 6,39 euro. Suma este echivalenta cu salariul pe ora al celor mai prost platite meserii din Occident - gen spalator de vase.

Cele mai recente cercetari ale Eurostat, Biroul european de statistica, arata ca, inainte de criza, in 2008, 23% dintre romani erau in pragul saraciei, procentul fiind si mai mare la copii, de 33%. Mai multi saraci decat in Romania erau in Letonia, unde 26% traiau in saracie. Chiar si asa, salariul minim in Letonia este de 253 de euro pe luna, fata de 141 de euro la romani, potrivit datelor Eurostat. Trebuie spus ca aceleasi date ale Biroului european de statistica arata ca veniturile celor mai bogati sunt, in medie, de sapte ori mai mari decat ale celor mai saraci romani, media in blocul comunitar fiind de cinci. Pe langa faptul ca veniturile pe gospo-darie sau pe persoana sunt cele mai mici din Europa, cheltuielile medii lunare depa-sesc veniturile banesti. INS arata ca, in trimestrul al doilea, in comparatie cu T1, cheltuielile medii lunare s-au situat la acelasi nivel, de putin peste 2.000 de lei, reprezentand 87,5% din venituri. Astfel, cheltuielile medii lunare pe persoana sunt de 705 lei, potrivit INS, in timp ce veniturile banesti sunt de 691 de lei pe persoana.

 

Integral in: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: