Vladescu: Anul acesta nu exista niciun risc de neplata a pensiilor

Data publicarii: 07-10-2010 | Actualitate

Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ca in acest an nu exista riscul ca pensiile sa nu fie platite, in timp ce, in 2011, doar o criza a datoriilor publice ar crea probleme de plata a pensiilor.

"Anul acesta nu e niciun risc de neplata, iar daca nu se intampla ceva dramatic, aici ma refer la o criza a datoriilor publice, nu vom avea probleme nici in 2011. Exista o probabilitate. Cat e de probabil nu stie nimeni. Toate guvernele incearca sa fie precaute, exista un razboi intre nevoia de a echilibra bugetul si nevoia  de a pompa bani intr-o economie in criza care are nevoie de o majorare a cererii. Lucrurile sunt complicate. Ce face Romania, in acest moment, e primul pas pentru a se echilibra. Urmeaza pasul de a vedea care sunt caile prin care Romania poate sa inceapa sa creasca", a spus Sebastian Vladescu.

In ceea ce priveste Legea pensiilor, Vladescu a precizat ca aceasta e necesara pentru ca Romania nu are posibilitati financiare pentru a plati pensii mai mari.

"Nu legea pensiilor condamna pensionarii la venituri mici, e o situatie de fapt. Atata isi permite economia Romaniei sa plateasca sub forma de pensii si ajutoare sociale. Legea e un pas inainte pentru ca in continuare bugetul de pensii va fi dezechilibrat multi ani de acum inainte.  Legea prevede ca va exista o majorare cu inflatia plus 50% din salariul mediu  Legea are un sistem de majorare a a pensiilor care e corent cu ce se intampla in economie. Nu putem avea majorare care sa fie rupta de ce se intampla in economia romaneasca", a declarat Sebastian Vladescu.

Potrivit acestuia, era nevoie ca varsta de pensionare sa creasca. "Speranta de viata din Romania tinde catre speranta de viata din Europa. Discutam despre iesiri la pensie peste 20-25 de ani, nu maine. Din acest  punct de vedere corelam iesirea la pensie cu speranta de viata. Sistemul trebuie sa fie functional. Un sistem de pensii nefunctional presupune ca alticineva plateste ca pensionarii sa isi plateasca pensiile", a declarat fostul ministru al Finantelor.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins miercuri sesizarile PSD si PNL impotriva Legii pensiilor, astfel ca legea urmeaza sa mearga la promulgare. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: