Autoritatile romane vor sa renunte la constructia celei de-a doua centrale nucleare
Data publicarii: 18-10-2010 | DiverseAutoritatile romane vor sa renunte la constructia celei de-a doua centrale nucleare din tara, din cauza ca prioritare sunt realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si infiintarea celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, au declarat Agentiei NewsIn surse guvernamentale.
"De cea de-a doua centrala nucleara nu a mai vorbit nimeni de cel putin sase luni. Intai trebuie rezolvata problema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect cu care trebuie sa mergem inainte neaparat, am parcurs deja un sfert din acest proiect. Apoi, Electra si Hidroenergetica sunt proiecte mult mai aproape de realitate", spun sursele citate.
Aceasta a doua centrala nucleara din Romania urma sa fie functionala abia in 2030 si ar fi urmat sa aiba o putere instalata de 1.000 MW. De asemenea, autoritatile spuneau ca inca nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrala nucleara a tarii. Pana in prezent, se vehicula ca centrala nucleara ar putea fi construita in partea de nord-vest a tarii, pe raul Somes.
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, declarase totodata in luna iulie, intr-un interviu in presa centrala, ca a cerut companiei franceze Areva sa gaseasca un amplasament optim pentru a doua centrala nucleara din Romania, intrucat "avem nevoie de expertiza specialistilor francezi legat de studiul de amplasament", pe langa evaluarea si studiile facute deja de CITON (sucursala de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare, care face parte din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare- RAAN).
Altfel, reprezentantii Ministerului Economiei declarau in luna martie pentru NewsIn ca SUA, Franta, Coreea si Canada s-au aratat interesate sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce urma sa fie construita in Romania, pentru care in prezent se alege amplasamentul.
Specialistii din domeniu spun ca, pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate. Potrivit acestora, investitiile in domeniul nuclear sunt rentabile, intrucat se amortizeaza in 12-15 ani, la jumatatea timpului fata de investitiile in surse alternative de producere a energiei electrice.
In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2017.
Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice