Autoritatile romane vor sa renunte la constructia celei de-a doua centrale nucleare
Data publicarii: 18-10-2010 | DiverseAutoritatile romane vor sa renunte la constructia celei de-a doua centrale nucleare din tara, din cauza ca prioritare sunt realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si infiintarea celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, au declarat Agentiei NewsIn surse guvernamentale.
"De cea de-a doua centrala nucleara nu a mai vorbit nimeni de cel putin sase luni. Intai trebuie rezolvata problema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect cu care trebuie sa mergem inainte neaparat, am parcurs deja un sfert din acest proiect. Apoi, Electra si Hidroenergetica sunt proiecte mult mai aproape de realitate", spun sursele citate.
Aceasta a doua centrala nucleara din Romania urma sa fie functionala abia in 2030 si ar fi urmat sa aiba o putere instalata de 1.000 MW. De asemenea, autoritatile spuneau ca inca nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrala nucleara a tarii. Pana in prezent, se vehicula ca centrala nucleara ar putea fi construita in partea de nord-vest a tarii, pe raul Somes.
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, declarase totodata in luna iulie, intr-un interviu in presa centrala, ca a cerut companiei franceze Areva sa gaseasca un amplasament optim pentru a doua centrala nucleara din Romania, intrucat "avem nevoie de expertiza specialistilor francezi legat de studiul de amplasament", pe langa evaluarea si studiile facute deja de CITON (sucursala de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare, care face parte din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare- RAAN).
Altfel, reprezentantii Ministerului Economiei declarau in luna martie pentru NewsIn ca SUA, Franta, Coreea si Canada s-au aratat interesate sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce urma sa fie construita in Romania, pentru care in prezent se alege amplasamentul.
Specialistii din domeniu spun ca, pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate. Potrivit acestora, investitiile in domeniul nuclear sunt rentabile, intrucat se amortizeaza in 12-15 ani, la jumatatea timpului fata de investitiile in surse alternative de producere a energiei electrice.
In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2017.
Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online