Cele mai mari daune din ECE pe segmentul de asigurari non-life au fost provocate de inundatii si incendii
Data publicarii: 02-11-2010 | International
Generali PPF Holding (GPH) a analizat recent cele mai mari cinci daune inregistrate pe segmentul de asigurari generale de catre companiile sale din Europa Centrala si de Est, din anul 2000 si pana in prezent. In urma analizei acestui portofoliu, s-a ajuns la concluzia ca cele mai multe daune au fost provocate de incendii (45% dintre cazuri), inundatii (16%) si accidente auto - RCA (16%).
Din punct de vedere valoric, inundatiile au generat daune semnificative, in valoare totala de 81,5 milioane euro, in timp ce incendiile au provocat daune de 50 de milioane euro. Pe asigurarile de tip property s-au inregistrat daune de inca 21 milioane euro. Inundatiile au generat insa si un alt record: cea mai mare dauna din portofoliu a ajuns la 48,5 milioane euro.
Prin solutionarea acestor daune de mari dimensiuni, companiile Generali PPF Holding au demonstrat ca au experienta in solutionarea rapida si eficienta a daunelor, dar si capacitate financiara pe masura.
Statisticile indica cifre alarmante pentru ultimii 15 ani in ceea ce priveste daunele cauzate de catastrofe naturale. Spre exemplu, in Cehia, companiile de asigurari au platit peste 3,7 miliarde de euro in ultimii 15 ani, pentru a acoperi daunele provocate clientilor de dezastre naturale. Cele mai importante daune au fost produse de inundatii.
In astfel de situatii, companiile de cai ferate sunt fortate sa suspende traficul, soselele sunt avariate, iar alimentarea cu apa si gaz este intrerupta. Mai mult, fermierii isi pierd recoltele si animalele, multi oameni isi pierd casele si uneori chiar si viata. Doar dezastrele naturale inregistrate in acest an au cauzat in Cehia daune deja estimate la 244 milioane de euro, iar Ceska pojistovna a platit cea mai mare parte dintre acestea, aproximativ 86 milioane de euro.
In 2010, nu doar Cehia, ci si alte cateva tari din ECE au fost afectate de inundatii de proportii. Primavara trecuta, in Ungaria, au avut loc ploi abundente, insotite de inundatii care au cauzat distrugeri severe si au fortat evacuarea a mii de oameni. Toate acestea au dus la peste 14.200 de daune, iar 2000 dintre acestea au fost gestionate de catre Generali, conform unui raport al Asociatiei Companiilor de Asigurare din Ungaria.
In acelasi timp, inundatiile din Slovacia au cauzat alunecari de teren si au intrerupt transportul, cauzand decesul mai multor oameni si evacuarea catorva mii de persoane. Cele mai afectate regiuni au fost Slovacia de Est si cea Central-Sudica, unde au fost raportate 42.300 de cereri de despagubire, dintre care 2.500 la Generali.
Faptul ca inundatiile pot cauza daune de mari proportii nu este o noutate. In 2002, inundatiile au distrus un hotel de patru stele din centrul orasului Praga, rezultand una dintre cele mai mari daune inregistrate de o companie a holdingului Generali PPF, in valoare de 48,5 milioane de euro.
Tot in Cehia, in 2009, inundatiile au distrus sosele si poduri in regiunea Moravia-Silesia, totalizand o dauna de 6 milioane de euro pentru Ceska Pojistovna. In acelasi an, in Bulgaria, un hotel de pe litoral a fost grav avariat de un incendiu, ducand la o dauna relativ redusa, de 0,5 milioane de euro.
Nu doar inundatiile cauzeaza daune mari. Daca analizam cele 5 cele mai mari daune pe segmentul de asigurari generale, inregistrate de fiecare dintre companiile GPH din 2000 pana astazi, incendiile au provocat daune masive in valoare de 50 de milioane de euro.
In mod specific, incendiile care au afectat companiile (daune inregistrate pe segmentul de asigurari de daune la proprietati) si care au condus la intreruperea activitatii au cauzat cele mai mari daune. Dimensiunile acestora pot fi semnificative, asa cum a fost cazul in Cehia, unde un incendiu la o uzina care producea materiale medicale a dus la o dauna de 15,2 milioane de euro.
In Polonia, o dauna majora a fost raportata la o fabrica de sticla. Ca urmare a unei fisuri in elementul ceramic al unui furnal, sticla topita a curs in interiorul fabricii, cauzand incendii si distrugeri care au condus la intreruperea activitatii pentru mai multe luni. Acest eveniment a generat o dauna de 6,5 milioane euro in 2007. De asemenea, in Romania, stocurile de marfa, echipamentul si cladirea unei fabrici de materiale textile au fost afectate de un incendiu care a dus la intreruperea activitatii si o dauna de 4,2 milioane de euro in 2004, suportata de Generali Asigurari.
Din fericire, dezastrele naturale si incendiile nu apar in fiecare zi, iar clientii nu trec des prin procesul de recuperare a daunelor. Insa, atunci cand o fac, companiile de asigurari au ocazia sa le indeplineasca promisiunile, platind o dauna corecta, indiferent de suma. Managementul daunelor este "momentul adevarului" pentru companiile de asigurari.Companiile Generali PPF Holding au invatat cum sa faca fata daunelor mici si mari care apar in fiecare an in Europa Centrala si de Est si au dovedit rapiditate si eficienta in rezolvarea lor.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial