Top 5 pericole nucleare in lume. Cernavoda e pe lista

Data publicarii: 18-03-2011 | Mediu


Cutremurul din Japonia si urmarile lui au deschis Cutia Pandorei pe subiectul centralelor nucleare. Dezbaterea aduce in prim plan gradul de siguranta al reactoarelor nucleare avand in vedere experientele prin care am trecut cu centrala de la Cernobil si acum cu centrala Fukushima din Japonia.


Site-ul rferl.org (Radio Europa Libera) a facut o lista cu potentiale pericole nucleare la nivel mondial. Intre acestea este amintita si centrala de la Cernavoda.

Centrala nucleara Metsamor din Armenia, construita in anii '70, este una din cele mai periculoase  din fosta Uniune Sovietica.  Centrala a fost lovita de un cutremur de 6,9 in 1988 fiind inchisa timp de 7 ani. In momentul de fata este in functiune si asigura jumatate din energia Armeniei.
 
Submarinele nucleare din Marea Britanie
 
Un mare risc il prezinta submarinele nucleare, care potrivit The Daily Telegraph pleaca in misiune in ciuda faptului ca prezinta defectiuni. Un astfel de incident s-a petrecut anul trecut, atunci cand un submarin a ramas intepenit in Scotia, iar remorcarea sa a produs avarii ce ar fi putut duce la o catastrofa.
 
Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata inainte de 1989, dar primul reactor a fost dat in exploatare in 1996. Al doilea reactor a inceput sa produca energie electrica in 2007. In luna ianuarie unul dintre reactoare a fost inchis pentru intretinere. Celalalt reactor a fost, de asemenea, oprit in 2009 din cauza unor probleme electrice. Complexul nuclear de la Cernavoda a fost proiectat sa reziste la cutremure de 8 pe scara Richter. Cel mai devastator cutremur care a lovit Romania a avut loc in 1977 si a avut magnitudinea de 7,3.
 

 

citeste continuarea: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: