Personalul reactorului 5 de la Kozlodui, evacuat in urma unei cresteri a radiatiilor
Data publicarii: 28-04-2011 | MediuIntregul personal al unitatii 5 a centralei nucleare de la Kozlodui, Bulgaria, a fost evacuat marti in urma depistarii unei cresteri a radiatiilor de gaze rare, a anuntat miercuri seara conducerea centralei, informeaza Sofia News Agency.
Evacuarea a avut loc marti in jurul orei locale (si a Romaniei) 10.45 si masurile au fost in vigoare pana in jurul orei 18.00, cand situatia a revenit la normal.
Nivelul crescut de radiatii - o crestere a concentratiei de izotopi de xenon (Xe-133) - a fost constatat dupa desigilarea primei sectiuni a reactorului nr. 5, cu o capacitate de 1.000 de MW, dupa ce acesta fusese inchis la 24 aprilie pentru reparatiile anuale si realimentare. De asemenea, a fost constatata o crestere cu 10% peste limita a nivelului de radiatii gamma in zona inchisa ermetic a reactorului 5.
Toti angajatii care se aflau in aceasta zona au fost testati si rezultatele au aratat ca niciunul dintre ei nu a fost expus la un nivel de radioactivitate mai mare decat limitele normale. Radiatia maxima la care au fost expusi a fost de 0,05 de milisiverti, in conditiile in care limita superioara este de 0,5 milisiverti.
Monitorizarea sectiunilor aflate dincolo de zona ermetica a aratat ca nu exista o crestere a radioactivitatii.
Nivelul gravitatii incidentului de la Kozlodui a fost evaluat la "0" pe scara internationala cu 7 nivele.
Incidentul nu s-ar fi soldat cu niciun fel de consecinte, potrivit autoritatilor bulgare, iar angajatii centralei au luat masurile necesare normalizarii situatiei.
Informatiile despre incidentul de la reactorul nr. 5 de la Kozlodui - date publicitatii la mai bine de 24 de ore dupa producerea evenimentului - intervin dupa ce o telegrama WikiLeaks tocmai a aratat ca autoritatile americane erau ingrijorate de lipsa de transparenta a Bulgariei in privinta centralei. Directorul de la Kozlodui ar fi fost amenintat ca va fi dat jos, daca nu pastreaza tacerea in legatura cu un incident care s-a intamplat la 1 martie 2006.
Numai reactoarele 5 si 6 ale centralei de la Kozlodui mai sunt operationale dupa ce in perioada 2002-2006 Bulgaria a trebuit sa inchida celelalte patru reactoare, o conditie pentru aderarea sa la UE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri