Romgaz negociaza cu LukOil pentru a putea explora titei in Marea Neagra

Data publicarii: 29-06-2011 | Afaceri



Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, negociaza cu compania ruseasca LukOil pentru a putea explora titei in perimetrele Rapsodia Est si Trident din Marea Neagra castigate in iulie anul trecut de LukOil la licitatia organizata de ANRM.

"Ducem tratative cu cei de la Romgaz pentru a colabora, sa putem urgenta lucrarile de explorare a resurselor petroliere din Marea Neagra. De ce sa nu colaboram cu ei daca sunt competitivi? Inclusiv presedintele LukOil a laudat experienta romaneasca, Romania este o tara unde exista o mare experienta in extractia si rafinarea produselor petroliere", a declarat pentru Agentia NewsIn directorul de dezvoltare al LukOil in Romania, Constantin Tampiza.

De altfel, Romgaz, care este una din cele mai profitabile companii de stat din Romania, participase si ea la licitatia organizata anul trecut de Agentia Nationala a Resurselor Minerale din Romania (ANRM), pentru concesionarea unor perimetre, dar nu a castigat.

La randul sau, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca exista discutii in acest sens, dar ca detalii mai multe vor fi stabilite dupa ce acordul semnat de LukOil cu ANRM va fi aprobat de Guvern. LukOil a semnat inca din luna februarie un acord de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale din Romania (ANRM), pentru explorarea si dezvoltarea a doua perimetre din sectorul romanesc al Marii Negre, Rapsodia Est si Trident. Acest acord trebuie avizat si de Ministerele de Economie, Mediu, Justitie si Finante si ulterior aprobat in Guvern.

LukOil negociaza si cu Grup Servicii Petroliere, pentru logistica

In plus, rusii de la LukOil poarta discutii de principiu si cu compania Grup Servicii Petroliere (GSP), care face parte din Grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu, pentru a le oferi logistica necesara viitoarelor explorari din Marea Neagra.

"Sunt discutii de principiu pentru o colaborare privind activitatile petroliere in Marea Neagra. Cei de la LukOil isi pregatesc logistica pentru urmatoarele operatiuni, iar noi le putem furniza servicii de foraj si suport logistic", a declarat miercuri pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Grupului Upetrom, Radu Petrescu.

Consortiul format din companiile Lukoil Overseas si Vanco International a semnat in luna februarie a acestui an un acord de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale din Romania (ANRM), care prevede explorarea si dezvoltarea a doua perimetre din sectorul romanesc al Marii Negre, anume perimetrele Rapsodia Est si Trident, la adancimi situate intre 90 si 1.000 de metri. Distanta pana la tarm variaza intre 60 si 100 de kilometri, cea mai apropiata localitate fiind Sulina. Aria totala a celor doua perimetre este de 2.000 de kilometri patrati. Pentru a stabili structura lor geologica este nevoie de un studiu seismic 3D.

Distributia actiunilor in consortiu este 80% Lukoil Overseas (companie detinuta 100% de Grupul Lukoil) si 20% Vanco International. Pentru operarea proiectului, va fi infiintat in Romania un birou al Lukoil Overseas.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) scosese la concesionare, prin Runda X, 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km patrati si care insumau 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga.

ANRM a anuntat apoi in luna iulie a anului trecut castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se afla in platoul continental din Marea Neagra.

Astfel, castigatorii unor perimetre din platoul continental al Marii Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia si Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul.

De asemenea, in urma licitatiei organizata de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre in Depresiunea Panonica societatilor Audax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL si Universal Premium SA.

In plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre in Dobrogea, la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi.

Intre companiile mari care licitasera initial, dar care nu au castigat, se numara Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil.

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani in situatia descoperirii si exploatarii unor zacaminte. Acordurile inceteaza la sfarsitul fazei de explorare, dupa 3-10 ani daca rezultatele explorarii sunt negative. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: