Ciolos: Ne aflam in fata unei reforme ce are ca obiectiv principal asigurarea securitatii alimentare

Data publicarii: 23-09-2011 | Actualitate

Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, a declarat, vineri, ca Uniunea Europeana se afla in fata unei reforme "care are ca obiectiv principal asigurarea securitatii alimentare".

"Ne aflam din nou in fata unei reforme care are ca obiectiv principal asigurarea securitatii alimentare. Trebuie sa ne uitam in jurul nostru sa vedem ca aceasta problema revine pe masa preocuparilor politice. Comportamentul marilor puteri, locurile unde acestea investesc, arata ca problema securitatii alimentare nu este a trecutului, ci a viitorului. Sunt state in care veniturile sunt cu 30 - 40% mai mici decat media UE, doua treimi din agricultori au peste 55 de ani, exista o presiune mare asupra fertilitatii solului si biodiversitatii. Din aceasta perspectiva tratam si reforma Politicii Agricole Comune, avand obiectiv principal securitatea alimentara", a afirmat Dacian Ciolos, cu ocazia unei intalniri a grupului extins al PPE ce are loc la Bucuresti la Palatul Parlamentului.

El a mai spus ca agricultura, pentru a fi eficienta, trebuie sa se dezvolte si in zonele de munte. "(n.r. Este nevoie de ) mentinerea productiei agricole pe intreg teritoriul, inclusiv in zonele de munte. Nu ne putem concentra numai pe unele zone, care pot deveni desert in anii urmatori. In sustinerea directa a agricultorilor, o parte din sume trebuie orientate spre zonele defavorizate. Toate acestea trebuie facute ca sa avem un sistem simplu si transparent", a mai afirmat comisarul european pe agricultura.

Mai mult, Ciolos a subliniat ca sectorul agroalimentar trebuie sustinut prin inovare si cercetare. "Sectorul agroalimentar si productia agricola au nevoie sa fie sustinute de o cercetare si inovare aplicata. Din acest motiv, pentru agricultura am delegat 4,5 miliarde euro pentru cercetare si inovare", a mai sustinut comisarul european pe agricultura. 

NewsIn