Capitala are, de luni, o noua statie de epurare a apelor uzate
Data publicarii: 11-10-2011 | DiverseNoua statie de epurare a apelor uzate din municipiului Bucuresti a fost inaugurata luni, prima etapa a proiectului de reabilitare fiind finalizata in urma unei investitii de 108 milioane de euro, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
"Inaugurarea acestei statii inseamna un pas spre normalitate. Bucurestiul era singura capitala din Europa care nu beneficia de o astfel de statie. De 20 de ani, diversele administratii care s-au succedat au incercat sa puna pe picioare un astfel de proiect. De astazi, insa, lucrurile se schimba in bine, crestem calitatea vietii", a declarat Oprescu.
Potrivit reprezentantilor Apa Nova, ca urmare a finalizarii primei etape, statia de epurare a apelor uzate Bucuresti va epura mecanic intreaga cantitate de apa poluata pentru care a fost proiectata - 10 metri cubi pe secunda, din care cinci metri cubi vor fi epurati bilogic, adica vor fi eliminate materiile organice si vor fi eliminate azotul si fosforul. Specialistii in domeniu spun ca, prin acest mecanism, se va inregistra o reducere cu circa 50% a poluantilor care ajung in Dambovita.
Principalele beneficii ale proiectului constau in reducerea impactului negativ al infiltratiilor de ape uzate in panza freatica din zona hidrografica a bazinului Dambovitei, reducerea in aval a poluarii puternice si a mirosului neplacut al apei precum, si diminuarea riscurilor pentru sanatatea populatiei.
Fondurile pentru reabilitarea statiei au provenit din mai multe surse, respectiv 65% au reprezentat fonduri de la Uniunea Europeana, 3% de la Guvernul Romaniei, 11% de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si 27% de la Banca Europeana de Investitii.
Cei de la Apa Nova mai spun ca a doua etapa a proiectului va fi gata la finalul lui 2015, iar procedurile de licitatie vor fi lansate in primul semestru din 2012. Valoarea totala a investitiilor se ridica la aproximativ 350 de milioane de euro.
Reteaua de canalizare a Capitalei acopera 85% din lungimea totala a strazilor orasului si deserveste peste 90% din populatie. Apele uzate menajere, pluviale si industriale sunt preluate unitar de Caseta - colectorul principal, construit sub raul Dambovita. Debitul din Caseta este evacuat direct in raul Dambovita, in dreptul comunei Glina.
Impactul asupra calitatii apelor raurilor in aval de punctul de deversare a apelor uzate din Bucuresti este critic, poluarea afectand semnificativ Dunarea si, prin urmare, Delta Dunarii si Marea Neagra.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online