Profitul net al Grupului Petrom a crescut cu 72% in 2011, pana la 3,759 miliarde lei
Data publicarii: 22-02-2012 | Afaceri
Grupul Petrom a incheiat anul 2011 cu un profit net de 3,759 miliarde lei, in crestere cu 72% fata de cel de 2,19 miliarde lei raportat la finele lui 2010, informeaza miercuri compania. In trimestrul al patrulea din 2011, profitul net al companiei petroliere s-a ridicat la 838 milioane lei, mai mare cu 8 procente fata de perioada similara din 2010, cand s-a cifrat la 779 milioane lei.
'Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei. Am reusit sa stabilizam nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania', a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
In ceea ce priveste vanzarile, Petrom a raportat un nivel record in 2011, de 22,61 miliarde lei, in crestere cu 21% fata de anul precedent, dupa ce, in ultimul trimestru din anul anterior, nivelul acestora a urcat cu 17%, la 6,39 miliarde de lei.
De asemenea, profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat, anul trecut, cu 65%, la 4,93 miliarde lei, de la 2,98 miliarde lei in perioada similara din 2010.
'In perioada cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand Rafinare si Marketing a inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare. Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii noastre durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere', a subliniat sefa OMV Petrom.
Potrivit rezultatelor financiare preliminare consolidate IFRS, publicate, miercuri, de companie, in Romania, costurile de productie exprimate in lei, au crescut, in ultimul trimestru al anului trecut, cu 1%, la 49,17 lei/bep, comparativ cu 48,84 lei/bep in trimestrul anterior.
La nivelul intregului an 2011, costurile de productie ale Grupului exprimate in dolari/bep au scazut cu 3% fata de 2010, ajungand la 16,22 USD/bep, datorita economiilor de costuri realizate, precum si volumelor de productie mai ridicate din Kazahstan.
Totodata, costurile de productie in Romania, exprimate in dolari, au scazut, in 2011, cu 1%, la 15,85 dolari/bep, datorita managementului strict al costurilor, in pofida efectului nefavorabil al aprecierii leului fata de dolar. Pe de alta parte, costurile de productie raportate in Romania, si exprimate in moneda nationala, au scazut cu 5%, la 48,35 lei/bep, comparativ cu 51,12 lei/bep, in 2010.
Datoria neta a Grupului Petrom, care include dobanda, inclusiv leasingul financiar si exclude numerarul si echivalente de numerar, a scazut, in 2011, la 1,955 miliarde lei, fata de 2,299 miliarde lei, in anul anterior.
In acelasi timp, la 31 decembrie 2011, gradul de indatorare a scazut la 9,28%, de la 12,45% in 2010, influentat pozitiv de profitul net inregistrat in 2011.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, marketing, gaze naturale si energie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online