Bucuresti - locul 176 mondial in privinta nivelului de trai, Tokio - cel mai scump oras

Data publicarii: 13-06-2012 | Diverse

Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 176 in topul mondial pe 2012 al oraselor in care nivelul de trai pentru expati este considerat ieftin, in timp ce metropola Tokio este in continuare cel mai scump oras din acest punct de vedere, releva studiul privind costul vietii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicitatii marti.

Potrivit sursei citate, in ceea ce priveste tarile din regiunea Romaniei, se observa o tendinta generala de ieftinire a costurilor de trai in marile capitale din Europa Centrala si de Est, in mare parte cauzata de tendinta generalizata de devalorizare a monedelor din aceasta parte a lumii. 

Astfel, Varsovia retrogradeaza de pe locul 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, iar Budapesta de pe 113 pe 142. Realizatorii studiului mentioneaza ca o evolutie similara au avut Sofia (in scadere de pe 169 pe 181) sau Belgrad (de pe 189 pe 197), acestea ramanand mai ieftine decat Bucurestiul. 

La nivel global, Tokio este orasul cu cele mai ridicate costuri din lume pentru expati (n.r. - persoane care si-au parasit patria stabilindu-se in alta tara), fiind urmat de Luanda, Angola, pe a doua pozitie, si Osaka, in urcare trei pozitii fata de anul trecut. 

In acelasi timp, Moscova continua sa fie pe locul patru si Geneva pe locul cinci, iar Singapore si Zurich impart locul sase, urcand doua, respectiv un loc fata de 2011. 

De asemenea, Ndjamena, Chad, coboara cu cinci locuri, in timp ce Hong Kong continua sa fie pe locul noua. 

La polul opus este Karachi (locul 214), cotat drept orasul cel mai putin scump pentru expati la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele inregistrate in Tokio. 

Totodata, la nivel european, Skopje, Macedonia, este cel mai putin scump oras pentru expati, cu o clasare pe pozitia 207. 

Cercetarea Mercer releva faptul ca majoritatea oraselor din Europa au coborat in clasament, dar orasele din Australia si Noua Zeelanda au urcat. 

In acest top, Bucurestiul este mai ieftin pentru expati, capitala Romaniei coborand 24 de locuri, pana pe 176. 

In ceea ce priveste situatia de pe continentul american, Sao Paulo (12) si Rio de Janeiro (13) raman cele mai scumpe orase pentru expati atat din America de Nord, cat si din America de Sud, fiind urmate indeaproape de Caracas (29), care a urcat 22 locuri fata de anul trecut. 

Pe locul 33, in coborare cu un loc fata de 2011, orasul New York ramane cel mai costisitor oras din Statele Unite ale Americii, urmat de Los Angeles (68) si San Francisco (90). In plus, Toronto (61) ramane orasul care ocupa cea mai inalta pozitie din Canada, urmat de Vancouver (63), Montreal (87) si Calgary (92). 

Studiul Mercer acopera 214 orase de pe cinci continente si masoara costul comparativ a peste 200 elemente din fiecare loc, incluzand transportul, alimentele, imbracamintea, bunurile de uz casnic si agrementul. 

Costul locuintelor este, de asemenea, inclus si, deoarece adesea reprezinta cea mai mare cheltuiala a celor care se stabilesc in alta tara, joaca un rol important in stabilirea pozitiilor ocupate de orase. 

Analiza Mercer privind costul vietii este cel mai cuprinzator din lume si are rolul de a asista companiile multinationale si guvernele in stabilirea alocatiilor compensatorii pentru angajatii lor. Orasul New York este utilizat ca oras de referinta si toate orasele sunt comparate pe baza acestuia, iar miscarile valutare sunt masurate pe baza dolarului american. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: