O actiune coordonata a bancilor centrale este putin probabila

Data publicarii: 15-06-2012 | International
Desi pregatita sa intervina, BCE nu are instrumentele necesare pentru a rezolva criza bancara europeana.
 

Speculatiile ca principalele banci centrale intentioneaza sa actioneze in mod coordonat au crescut, astazi, dupa un raport mediatic conform caruia tarile membre in grupul celor mai dezvoltate 20 de economii din lume (G20) pregatesc un plan prin care vor oferi lichiditati pietelor financiare.

Insa observatorii pietelor au declarat ca acest lucru nu se va intampla decat in cazul in care rezultatul alegerilor din Grecia din acest sfarsit de saptamana vor provoca "un eveniment de tip Lehman”, fapt putin probabil sa se intample, in opinia acestora.

"Veti observa aceasta actiune coordonata la nivel global in cazul in care Grecia va iesi din zona euro si acest lucru se va dovedi un eveniment de tip Lehman, fapt care va cauza o panica generala la banci in intreaga zona euro”, a declarat Alastair Newton, director general si inalt analist politic la Nomura International pentru CNBC, astazi. "Vom vedea interventia FED si a celorlalte banci centrale. Dar nu in situatia de fata”, a adaugat acesta.

Pregatite sa intervina

Agentia de stiri Reuters a raportat, astazi, ca bancile centrale ale principalelor economii globale sunt pregatite sa sprijine pietele financiare si sa previna o inghetare a creditarii in cazul in care rezultatul alegerilor din Grecia de duminica va cauza panica saptamana viitoare. Pietele au fost extrem de volatile in decursul acestei saptamani inainte de alegerile din Grecia, unde o victorie a partidului de extrema stanga si anti-austeritate Syriza ar putea provoca iesirea tarii din zona euro si raspandirea haosului pe pietele financiare.

 

Integral in Adevarul.ro.