Romanii au cheltuit 270 milioane de euro pe litoral

Data publicarii: 06-09-2012 | Turism

Numarul turistilor care au mers in aceasta vara pe litoral a crescut cu 15% fata de anul trecut, la 1,5 milioane, cheltuielile acestora ajunga nd la aproximatv 270 milioane de euro, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Cheltuiala medie facuta de un turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, numai pentru cazare si masa, adica in total 720 milioane lei (160 mil. euro) cheltuiti de romani pe litoral in structuri clasificate.

Numarul innoptarilor in structurile clasificate a fost de aproximativ 3,6 milioane.

"Pe langa acestia, estimam ca turistii cazati la negru au cheltuit cel putin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.

In consecinta, suma cheltuita de turistii romani pe litoral, cazati in structurile clasificate si la negru, poate fi estimata la aproximativ 270 milioane de euro.

"La finalul sezonului estival 2012 se desprind doua concluzii importante: vremea caniculara i-a determinat pe romani sa mearga la mare; in plus, dupa trei ani de criza, romanii au ajuns la un echilibru psihic si financiar in care intra si o vacanta, dar in niciun caz una in strainatate. Scaderea puterii de cumparare a romanilor din clasa de mijloc a facut ca litoralul romanesc sa devina pentru majoritatea acestora principala lor destinatie de vacanta. La aceasta a contribuit si faptul ca tarifele in turism sunt inghetate de la debutul crizei”, se precizeaza in comunicatul FPTR.

Potrivit sursei citate, foarte multi turisti au renuntat la vacanta de sase pana la 12 zile, si au mers la mare in special in weekend. Noua autostrada, inaugurata in luna iulie, a incurajat acest tip de vacanta.

Peste 600.000 de turisti cazati la negru

Numarul turistilor pe litoral in structurile clasificate a crescut cu peste 15% fata de anul trecut, la aproximativ 850.000, insa, potrivit estimarilor FPTR, numarul turistilor cazati la negru pe litoral a depasit in acest an 660.000.

In statiunile romanesti au ajuns si turisti straini, aproximativ 38.000, in urcare cu 30% fata de 2011.

Evaziunea este in floare

Incasarile hotelierilor au crescut anul acesta cu 15 pana la 20 de procente, insa profiturile sunt totusi mici din cauza majorarii costurilor si impozitelor, potrivit FPTR.

"Pe de alta parte, evaziunea fiscala este in floare pe litoral. Turistii se cazeaza la negru, in unitati de cazare nedeclarate, care nu platesc taxe si impozite, facand astfel concurenta neloiala unitatilor clasificate", a mai spus Raducan.

"Taxele si impozitele mari genereaza evaziune", a afirmat Dragos Raducan.

O alta caracteristica a acestui sezon este ca a crescut ponderea rezervarilor pe internet in defavoarea pachetelor achizitionate prin intermediul agentiilor de turism.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: