Spania trebuie sa renunte la euro

Data publicarii: 28-09-2012 | International

Cu o economie care tot intra la apa si cu o datorie care da pe afara, Spania se afla in fata unui adevar greu de recunoscut. Increderea in sistemul bancar este la pamant, lasand bancile spaniole si mai dependente de tiparnita de bani a BCE pentru finantarea imprumuturilor lor, scrie The Telegraph.

Spania este in cautarea celor  60 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor sale, suma considerata insa o subestimare a dimensiunii reale a problemei. Analistii sunt insa de parere ca pentru a restabili credibilitatea celei de-a patra puteri a Europei sunt este nevoie de fapt de 150 de miliarde.

Executivul va prezenta vineri estimarile finale pentru necesarul de capital al sistemului bancar al tarii, conform termenilor finantarii de pana la 100 de miliarde de euro asigurate de zona euro Spaniei in acest an.

Induiosator, guvernul spaniol pare inca sa creada ca o mare parte din acest capital poate fi ridicat din piete. In situatia in care pana si bancile britanice sunt nerecomandate investotirilor, ce sa mai vorbim despre cele spaniole, se arata in analiza The Telegraph.

Spania a anuntat, joi, cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de pana acum, in valoare de 40 de miliarde euro pentru anul urmator, noile masuri si reforme avand ca scop convingerea institutiilor internationale si investitorilor ca tara isi respecta angajamentele privind tintele de deficit. 

Integral pe InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: