Ritmul de crestere in pietele emergente incetineste dar se asteapta o revenire accelerata incepand cu 2013
Data publicarii: 26-10-2012 | International
Desi mediul economic global s-a deteriorat de la inceputul acestui an - afectand previziunile privind exporturile din pietele cu crestere rapida si capacitatea lor de a atrage investitii straine directe - acesta este doar un fenomen temporar, potrivit raportului trimestrial Ernst & Young - Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF), publicat astazi.
In pofida unor previziuni negative pentru anul in curs si anul viitor pentru 25 dintre tarile emergente de top, acestea par pregatite sa recupereze rapid decalajele in 2013. Revenirea va fi impulsionata atat prin programe de investitii in infrastructura, mai ales in Asia, cat si prin cresterea cererii din partea consumatorilor interni, ceea ce va putea contrabalansa mediul extern fragil. Totodata, majoritatea economiilor cu crestere rapida au in plan relaxarea politicilor pentru a impulsiona, pe mai departe, cresterea. Aceasta previziune este determinata de riscul privind cresterea pretului bunurilor, care ar putea genera noi presiuni inflationiste.
Forta economiilor cu crestere rapida ramane remarcabila, in special in comparatie cu cea a omoloagelor lor dezvoltate. Per total, economiile pietelor emergente vor creste, cel mai probabil, cu 4,6% in acest an si cu 5,6% in 2013. Raportul Ernst & Young indica faptul ca ratele de crestere se vor accelera in urmatorii doi ani - cat timp economia zonei euro se stabilizeaza, revenirea economiei SUA se reaseaza iar tarile cu economii cu crestere rapida vor continua sa-si relaxeze politicile monetare.
Alexis Karklins-Marchay, Co-Leader al Centrului pentru Piete Emergente din cadrul Ernst & Young comenteaza: "Atractivitatea pe termen lung in zona de business din pietele cu crestere rapida nu se va diminua. Desi cresterea a incetinit putin mai mult decat s-a previzionat pentru acest an, anticipam ca redresarea va fi rapida. Pe masura ce reechilibrarea globala va continua, business-ul trebuie sa se adapteze prompt oportunitatilor care evolueaza sau apar”.
Cresterile pe termen mediu ar putea fi generate de investitiile in infrastructura
Exporturile au fost inlocuite de cresterea cererii din pietele interne, aceasta devenind noul motor de crestere in multe dintre economiile emergente. Pe masura ce ingrijorarile privind intensificarea crizei se dilueaza, guvernele din anumite piete cu crestere rapida iau masuri pentru reluarea dezvoltarii. Pe langa relaxarea politicilor fiscale si monetare, prind contur programe mari de investitii in infrastructura in China, India, Brazilia, Indonezia si Columbia. In unele dintre tari, aceste programe ar putea contribui la dezvoltarea comertului si ar usura gasirea de noi piete pentru export care sa inlocuiasca cererea in stagnare din economiile dezvoltate. Investitiile in construirea de drumuri, cai ferate, porturi si aeroporturi ar putea facilita comertul si reduce costurile de business atat pentru companiile din interiorul tarilor cu crestere economica rapida, cat si pentru cele din afara.
Alexis Karklins-Marchay precizeaza: "Investitiile in infrastructura din tarile emergente reprezinta o dezvoltare binevenita. Totusi, pentru ca acestea sa aduca beneficii pe termen lung, este necesar ca, pe langa investitiile guvernamentale in infrastructura, autoritatile sa incurajeze si investitiile private prin usurarea accesului la credite cu dobanzi mai mici”.
Concentrarea pe acoperirea cererii interne din pietele cu crestere rapida este de asteptat sa ascuta apetitul multinationalelor emergente din aceste piete pentru achizitia de tehnologie prin fuziuni si achizitii. In acest sens, se prevede o accelerare a operatiunilor de fuziuni si achizitii in Europa, implicand campionii economici nationali si regionali cu lichiditati puternice din Asia sau din alte regiuni, dornici sa acumuleze know-how si tehnologii care sa le imbunatateasca capacitatea de a concura cu rivalii din Vest.
Aceasta tendinta a fost deja observata in sectoare precum industria metalurgica, de computere, auto-moto sau segmentul intreprinderilor verzi. Raportul Ernst & Young previzioneaza extinderea acestei tendinte si in sectoarele unde cererea domestica din tarile emergente este probabil sa creasca rapid, cum ar fi sectorul farmaceuticelor.
Preturile bunurilor si cresterea ratelor de schimb ar putea afecta cresterea
Desi se estimeaza o accelerare a cresterii incepand cu anul 2013, marirea continua a preturilor la diverse categorii de bunuri ar putea cantari greu in relansarea cresterii in multe dintre economiile emergente. Perioadele prelungite de seceta sau ploi au afectat deja recoltele din toata lumea. Cresterea preturilor la alimente poate reprezenta un motiv de ingrijorare pentru economiile emergente si genereaza consecinte multiple pentru afacerile din aceste piete. Cresterea preturilor la materia prima pentru produsele alimentare are efect imediat asupra inflatiei, creand presiune pe preturile la alimente si generand cerere pentru salarii mai mari.
Vedetele in ascensiune
Cresterea greoaie din economiile dezvoltate ofera mediului de afaceri oportunitatea de a dezvolta strategii pentru pietele cu crestere economica rapida, care se bucura de un potential exceptional. Conform raportului, tari precum Indonezia, Turcia si Vietnam au cel mai bun potential de crestere, alaturi de India si China. Se estimeaza ca toate cele cinci tari urmeaza sa-si dezvolte economiile cu cel putin 5% anual, in urmatorii 25 de ani. Toate cinci au piete domestice mari, tendinte demografice favorabile si venituri pe gospodarie in crestere. Se estimeaza, de semenea, ca ele vor contribui cu un procent mult mai mare la produsul intern brut global in urmatorii 25 de ani.
O privire catre viitor
Cele mai mari 25 de tari cu crestere economica rapida incluse in raport sunt semnificative nu doar din punct de vedere economic. Ele vor constitui motorul de crestere al economiei globale in viitor. Anul trecut, aproape doua treimi din populatia lumii locuia intr-una din cele 25 de tari cu crestere economica rapida, dar numai o treime din produsul intern brut global, in termeni nominali, era produs de aceste economii. O privire catre viitorul de peste 25 de ani, in anul 2036, arata ca tarile cu crestere economica rapida vor contribui intr-un procent mai mare la produsul intern brut global decat la rata populatiei lumii. Vor avea populatii numeroase, tinere, bine educate, cu o capacitate mare de a cheltui. Se estimeaza ca 9 dintre tarile cu crestere rapida isi vor majora venitul pe cap de locuitor de cel putin cinci ori in urmatorii 25 de ani.
Previziunea privind produsul intern brut pentru urmatorii 25 de ani evidentiaza perspectivele de crestere fenomenale ale pietelor emergente. Se estimeaza ca noua dintre aceste tari vor creste cu o rata anuala de cel putin 5% in urmatorii 25 de ani, spre deosebire de tari precum Japonia sau Germania, care vor creste cu o rata anuala de mai putin de 1,5%.
Conform previziunilor pe 25 de ani, tarile BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - se vor numara printre primele sase cele mai mari economii ale lumii. Indonezia va fi in top 10 iar Africa de Sud si Nigeria se vor clasa printre primele 20 de tari. Turcia, Mexic, Coreea de Sud si Arabia Saudita vor urca, de asemenea, in clasamentul celor mai dezvoltate tari.
Despre Ernst & Young
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial