SIKA VA DESCHIDE O NOUA UNITATE DE PRODUCTIE

Data publicarii: 28-03-2013 | Afaceri

Noua fabrica situata in judetul Cluj va produce intreaga gama de mortare uscate din oferta Sika Romania 

Sika Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de materiale chimice de constructii, va deschide o fabrica de mortare uscate amplasata in Capusu Mare, judetul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de productie detinuta de compania elvetiana pe plan local, alaturi de fabrica de aditivi inaugurata la Brasov in 2008. 

"Fabrica de mortare uscate va deveni operationala incepand cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajati. Vom produce aici aceeasi gama pe care, pana in acest moment, o importam de la alte subsidiare din regiune - atat mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparatie, mortare de impermeabilizare, mortare de presarare), cat si mortare folosite ca adezivi”, a declarat Ileana Nicolae, Director General al Sika Romania. 

Potrivit afirmatiilor sale, la inceputul acestui an, Sika Romania a achizitionat o hala de 2.000 de metri patrati, amplasata pe un teren cu o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar si echipamente constand in doua linii de productie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au facut parte dintr-o unitate de productie a companiei ce nu mai era operationala in momentul achizitiei.  

"Am luat decizia unei investitii brownfield deoarece am gasit aceasta fabrica ce corespunde cerintelor noastre. In plus, o investitie greenfield ar fi fost operationala dupa aproximativ 2 ani”, a mai spus Ileana Nicolae. 

Investitia in noua unitate de productie a fost sustinuta din fonduri proprii si va fi amortizata in urmatorii doi ani. In ceea ce priveste locatia, aceasta are avantajul pozitionarii logistice favorabile si a materiilor prime de buna calitate aflate in vecinatate. 

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pietei locale, dar vor ajunge si la export pe piete invecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria. 

Crestere a cotei de piata in urmatorii 5 ani

Gama de mortare uscate ce va fi produsa pe piata locala se adreseaza atat pietei de retail, cat si pietelor specializate in constructii.

"Pe piata de mortare speciale - unde suntem deja lideri - estimam o crestere substantiala a cotei de piata, in urmatorii trei ani. In ceea ce priveste mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece ne dorim sa oferim clientilor nostri solutii complete, care sa includa si aceste produse”, a mai precizat Ileana Nicolae.  

In total, piata de mortare uscate are, in opinia sa, o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Produsele fabricate in Romania - aceeasi calitate ca si cele importate

Potrivit Directorului General, Sika era prezenta pe piata de mortare uscate si pana in acest moment, produsele fiind importate din Austria, Germania, Cehia si Italia. 

"Ne-am dorit sa producem pe plan local astfel de produse deoarece era dificil sa fim competitivi in conditiile impactului foarte mare al costului de transport in pretul final al mortarelor”, a subliniat Ileana Nicolae. 

Din punct de vedere al specificatiilor tehnice pentru mortarele produse in Romania, nu va fi nici o diferenta comparativ cu cele importate. Acestea vor fi fabricate cu materii prime achizitionate pe plan local si vor fi supuse acelorasi rigori de certificare si de calitate ca si cele importate. 

"Nu vom adapta produsele special pentru piata locala doar pentru a avea un cost mai mic, asa cum se obisnuieste. Dorim sa ramanem un etalon pe piata in ceea ce priveste calitatea produselor si a serviciilor oferite tuturor clientilor nostri”, a mai spus Ileana Nicolae. 

Despre Sika

Sika AG cu sediul in Baar, Elvetia, este o companie activa la nivel global in domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria constructiilor si industria producatoare (automotive, autobuze, camioane, trenuri, parcuri solare si eoliene, fatade).

Compania elvetiana este lider in domeniul solutiilor utilizate in procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare si protectie a structurilor portante.

Gama de produse Sika include aditivi de inalta calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi si sigilanti, materiale de amortizare, consolidari structurale, pardoseli industriale si sisteme de acoperisuri si impermeabilizari.

In prezent, Sika numara subsidiare in 80 de tari si aproximativ 15.200 de angajati la nivel global, care asigura o legatura stabila intre clienti si companie, garantand succesul tuturor partenerilor. In 2012 Sika a generat vanzari de 4.892 milioane CHF. 

Sika Romania, subsidiara a concernului elvetian, a fost infiintata in 2002, iar incepand cu luna iunie 2008 a dat in folosinta fabrica de aditivi de la Brasov - prima unitate de productie Sika din Romania. Compania este lider de piata in domeniul aditivilor pentru betoane, al pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperisuri, al consolidarilor cu fibre de carbon, dar si al mortarelor speciale.

In 2012 Sika Romania a fost implicata in proiecte locale importante printre care se numara renovarea cladirii Primariei Capitalei, Coridor 4 Nadlac - Pecica, Universitatea din Craiova, Uzinele Ford, Pirelli si Continental, in lucrari de reabilitare a  hotelurilor de la Herculane si Covasna, construirea Autostrazii Transilvania si a statiilor de epurare din Cluj si Alba Iulia.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: