Bancile, asiguratorii si fondurile mutuale intra in competitie cu fondurile de pensii
Data publicarii: 29-10-2006
"Competitia dintre banci, societati de asigurari, fonduri de pensii private si fonduri mutuale se va accentua pe fondul continuarii reformei pensiilor in Europa, al cresterii eficientei jucatorilor din piata, datorita specializarii, precum si al cresterii cererii de consultanta financiara si de servicii de management al activelor, la nivele din ce in ce mai sofisticate", se mai spune in raportul BCE.
Reorientarea investitiilor populatiei, dinspre depozite bancare inspre fonduri de pensii si produse de asigurari, va oferi o motivatie in plus marilor companii in a se organiza in grupuri financiare de mari dimensiuni, cum ar fi grupurile de bancassurance si va determina intarirea colaborarii dintre banci, societati de asigurari si fonduri mutuale.
Raportul BCE mai subliniaza ca disparitia progresiva a granitelor intre diferitele sectoare financiare va avea importante implicatii in ceea ce priveste normele de functionare si supravegherea sistemelor financiare.
In raport se mai noteaza ca reforma sistemului public de pensii si trecerea de la scheme de pensii cu beneficiu fix la scheme in care doar contributia lunara a participantilor este fixa a contribuit la sporirea expunerii la risc a investitiilor populatiei."Expunerea la risc a investitiilor populatiei in acumulari pentru pensii a crescut, insa, totodata a crescut si expunerea la risc, pe termen lung, a bancilor, in ceea ce priveste riscul de inflatie si riscul de longevitate. Temperarea acestor riscuri investitionale ale populatiei este un proces dificil, bancile si alte institutii financiare bucurandu-se de un avantaj in aceasta privinta", se mai arata in raportul BCE.
Potrivit raportului, activele totale ale fondurilor de investitii din Uniunea Europeana au crescut cu 14% in 2005, iar cele ale fondurilor de pensii, cu aproape 20%.
Potrivit estimarilor vicepresedintelui BCR, Dan Bunea, piata fondurilor de investitii din Romania va creste, in urmatorii trei-cinci ani, de 20-30 de ori fata de nivelul actual.Vicepresedintele BCR a mai spus ca pilonul III, al pensiilor private facultative, va rula, in primul an de functionare, active in valoare de 100-200 milioane euro. "Estimarile noaste arata ca activele fondurilor private facultative de pesnii vor creste, anual, cu 100 milioane euro", a adaugat Bunea.
Potrivit estimarilor pe termen lung ale presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, in 2018, activele totale ale fondurilor de pensii din Romania vor atinge suma de 40 miliarde euro. "Din contributiile obligatorii la fondurile de pensii private se vor acumula sume de aproape 20 miliarde de euro in urmarorii zece ani de la functionare, cam in 2018", spune Seitan. El apreciaza ca piata fondurilor mutuale facultative va ajunge, in 2018, la active de zece miliarde euro, cea a pensiilor deghizate in polite de asigurare de viata va gestiona 4-5 miliarde euro, iar fondul special pentru pensionari va rula active de sase miliarde euro la zece ani dupa intrarea in piata.
Bunea crede insa ca sunt sanse mari ca fondurile facultative de pensii sa fie gestionate de companii specializate ale bancilor mari romanesti si de companii mixte, formate din banci si case mari de administrare de fonduri.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile