Bancile, asiguratorii si fondurile mutuale intra in competitie cu fondurile de pensii
Data publicarii: 29-10-2006
"Competitia dintre banci, societati de asigurari, fonduri de pensii private si fonduri mutuale se va accentua pe fondul continuarii reformei pensiilor in Europa, al cresterii eficientei jucatorilor din piata, datorita specializarii, precum si al cresterii cererii de consultanta financiara si de servicii de management al activelor, la nivele din ce in ce mai sofisticate", se mai spune in raportul BCE.
Reorientarea investitiilor populatiei, dinspre depozite bancare inspre fonduri de pensii si produse de asigurari, va oferi o motivatie in plus marilor companii in a se organiza in grupuri financiare de mari dimensiuni, cum ar fi grupurile de bancassurance si va determina intarirea colaborarii dintre banci, societati de asigurari si fonduri mutuale.
Raportul BCE mai subliniaza ca disparitia progresiva a granitelor intre diferitele sectoare financiare va avea importante implicatii in ceea ce priveste normele de functionare si supravegherea sistemelor financiare.
In raport se mai noteaza ca reforma sistemului public de pensii si trecerea de la scheme de pensii cu beneficiu fix la scheme in care doar contributia lunara a participantilor este fixa a contribuit la sporirea expunerii la risc a investitiilor populatiei."Expunerea la risc a investitiilor populatiei in acumulari pentru pensii a crescut, insa, totodata a crescut si expunerea la risc, pe termen lung, a bancilor, in ceea ce priveste riscul de inflatie si riscul de longevitate. Temperarea acestor riscuri investitionale ale populatiei este un proces dificil, bancile si alte institutii financiare bucurandu-se de un avantaj in aceasta privinta", se mai arata in raportul BCE.
Potrivit raportului, activele totale ale fondurilor de investitii din Uniunea Europeana au crescut cu 14% in 2005, iar cele ale fondurilor de pensii, cu aproape 20%.
Potrivit estimarilor vicepresedintelui BCR, Dan Bunea, piata fondurilor de investitii din Romania va creste, in urmatorii trei-cinci ani, de 20-30 de ori fata de nivelul actual.Vicepresedintele BCR a mai spus ca pilonul III, al pensiilor private facultative, va rula, in primul an de functionare, active in valoare de 100-200 milioane euro. "Estimarile noaste arata ca activele fondurilor private facultative de pesnii vor creste, anual, cu 100 milioane euro", a adaugat Bunea.
Potrivit estimarilor pe termen lung ale presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, in 2018, activele totale ale fondurilor de pensii din Romania vor atinge suma de 40 miliarde euro. "Din contributiile obligatorii la fondurile de pensii private se vor acumula sume de aproape 20 miliarde de euro in urmarorii zece ani de la functionare, cam in 2018", spune Seitan. El apreciaza ca piata fondurilor mutuale facultative va ajunge, in 2018, la active de zece miliarde euro, cea a pensiilor deghizate in polite de asigurare de viata va gestiona 4-5 miliarde euro, iar fondul special pentru pensionari va rula active de sase miliarde euro la zece ani dupa intrarea in piata.
Bunea crede insa ca sunt sanse mari ca fondurile facultative de pensii sa fie gestionate de companii specializate ale bancilor mari romanesti si de companii mixte, formate din banci si case mari de administrare de fonduri.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online