Bancile, asiguratorii si fondurile mutuale intra in competitie cu fondurile de pensii

Data publicarii: 29-10-2006
fondurile de pensiiSchimbarile demografice din Europa si imbatranirea populatiei vor determina cresterea concurentei pe piata pensiilor intre banci, societati de asigurare, fonduri de pensii private si fonduri mutuale, se anunta intr-un raport al Bancii Centrale Europene (BCE). "Imbatranirea populatiei europene, precum si schimbarile demografice de structura, vor face sa creasca importanta produselor financiare non-bancare, precum si a investitorilor institutionali", se afirma in raportul BCE, intitulat "Structuri bancare in Uniunea Europeana".

"Competitia dintre banci, societati de asigurari, fonduri de pensii private si fonduri mutuale se va accentua pe fondul continuarii reformei pensiilor in Europa, al cresterii eficientei jucatorilor din piata, datorita specializarii, precum si al cresterii cererii de consultanta financiara si de servicii de management al activelor, la nivele din ce in ce mai sofisticate", se mai spune in raportul BCE.

Reorientarea investitiilor populatiei, dinspre depozite bancare inspre fonduri de pensii si produse de asigurari, va oferi o motivatie in plus marilor companii in a se organiza in grupuri financiare de mari dimensiuni, cum ar fi grupurile de bancassurance si va determina intarirea colaborarii dintre banci, societati de asigurari si fonduri mutuale.

Raportul BCE mai subliniaza ca disparitia progresiva a granitelor intre diferitele sectoare financiare va avea importante implicatii in ceea ce priveste normele de functionare si supravegherea sistemelor financiare.

In raport se mai noteaza ca reforma sistemului public de pensii si trecerea de la scheme de pensii cu beneficiu fix la scheme in care doar contributia lunara a participantilor este fixa a contribuit la sporirea expunerii la risc a investitiilor populatiei."Expunerea la risc a investitiilor populatiei in acumulari pentru pensii a crescut, insa, totodata a crescut si expunerea la risc, pe termen lung, a bancilor, in ceea ce priveste riscul de inflatie si riscul de longevitate. Temperarea acestor riscuri investitionale ale populatiei este un proces dificil, bancile si alte institutii financiare bucurandu-se de un avantaj in aceasta privinta", se mai arata in raportul BCE.

Potrivit raportului, activele totale ale fondurilor de investitii din Uniunea Europeana au crescut cu 14% in 2005, iar cele ale fondurilor de pensii, cu aproape 20%.

Potrivit estimarilor vicepresedintelui BCR, Dan Bunea, piata fondurilor de investitii din Romania va creste, in urmatorii trei-cinci ani, de 20-30 de ori fata de nivelul actual.Vicepresedintele BCR a mai spus ca pilonul III, al pensiilor private facultative, va rula, in primul an de functionare, active in valoare de 100-200 milioane euro. "Estimarile noaste arata ca activele fondurilor private facultative de pesnii vor creste, anual, cu 100 milioane euro", a adaugat Bunea.

Potrivit estimarilor pe termen lung ale presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, in 2018, activele totale ale fondurilor de pensii din Romania vor atinge suma de 40 miliarde euro. "Din contributiile obligatorii la fondurile de pensii private se vor acumula sume de aproape 20 miliarde de euro in urmarorii zece ani de la functionare, cam in 2018", spune Seitan. El apreciaza ca piata fondurilor mutuale facultative va ajunge, in 2018, la active de zece miliarde euro, cea a pensiilor deghizate in polite de asigurare de viata va gestiona 4-5 miliarde euro, iar fondul special pentru pensionari va rula active de sase miliarde euro la zece ani dupa intrarea in piata.

Bunea crede insa ca sunt sanse mari ca fondurile facultative de pensii sa fie gestionate de companii specializate ale bancilor mari romanesti si de companii mixte, formate din banci si case mari de administrare de fonduri.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: