Banca Nationala a Ungariei scoate bani din rezerva valutara pentru a imprumuta ieftin firmele

Data publicarii: 05-04-2013 | International

Banca Nationala a Ungariei a anuntat un set de masuri care sustine ca vor ajuta cresterea economica a tarii: imprumuturi la dobanda 0 si bani din rezerva pentru conversia creditelor.

Banca Centrala va imprumuta bancile comerciale cu 250 de miliarde de forinti (833 de milioane de euro) la dobanda 0, iar institutiile de credit trebuie apoi sa finanteze companiile mici si mijlocii cu o dobanda de maximum 2% pe an, se arata intr-un comunicat de presa.

De asemenea, alte 250 de miliarde de forinti vor fi imprumutati bancilor la dobanda 0, aceastea urmand sa le foloseasca pentru conversia din moneda straina in forinti a datoriei IMM. Potrivit bancii centrale, 52% din datoria IMM este in valuta straina, ceea ce aduce riscuri valutare considerabile - mai ales pentru firmele cu datorii in franci elvetieni.

Pentru aceasta conversie Banca Centrala a Ungariei va folosi aceeasi procedura ca in cazul conversiei creditelor populatiei: va livra valuta din rezerva bancilor la pretul pietei, cu conditia ca institutiile de credit sa o utilizeze pentru rambursarea pasivelor externe pe termen scurt. Drept rezultat, datoria in moneda straina pe termen scurt si rezervele valutare scade in tandem, si rata de adecvarea ramane neschimbata, spun oficialii bancii.

Ungaria are rezerve valutare de 32 de miliarde de euro, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy a declarat, potrivit portofolio.hu, ca se asteapta ca aceasta schema sa reduca rezervele cu 3 miliarde de euro, inclusiv din conversia unor pasive externe pe termen scurt in valuta ale bancilor comerciale.

Integral in ECONOMICA.net