Comoara din paradis: intre 21 si 35 de trilioane de dolari, in milioane de conturi

Data publicarii: 08-04-2013 | Actualitate

Paradisurile fiscale sunt extrem de nepopulare astazi, deoarece in vremuri de austeriate guvernele cauta cu disperare toti banii pe care pot pune mana. Paradisurile fiscale sunt o sursa de inegalitate economica si de saracie, considera Banca Mondiala. Sunt un adapost pentru cei bogati impotriva birurilor excesive, dar existenta lor trage si un semnal de alarma in privinta limitelor rezonabile ale fiscalitatii.

Socul produs lumii financiare de prabusirea sistemului bancar din Cipru a readus in prim plan controversata chestiune a paradisului fiscal, locul in care sunt parcati, de-a valma, atat banii care fug de taxe, cat si banii negrii, ai contrabandistilor. Anual paradisurile fiscale atrag 1.000 de miliarde de dolari, estimeaza un studiu al organizatiei nonprofit americane International Consortium of Investigative Journalists. Dar in timp, aceste state si teritorii, unde fiscalitatea este aproape absenta, au acumulat intre 21.000 si 35.000 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor  revistei Tax Justice Network. Deci se misca in lume bani liberi de taxe a caror suma depaseste produsul intern brut al Statelor Unite ale Americii, Chinei, Japoniei, Germaniei, Frantei si Braziliei la un loc.

Actele dramei cipriote au tinut lumea financiara cu sufletul la gura. Tentativa autoritatilor cipriote de a cauta ajutor in Rusia, locul de unde au curs valuri de bani catre Cipru, dezvaluie speranta ca marea economie rusa si-ar putea proteja deponentii. Motivul probabil al refuzului presedintelui Vladimir Putin de a ajuta financiar Ciprul poate fi cautat in repulsia fata de o platforma financiara exotica, spre care fug, nefiscalizati, miliarde de dolari anual.

Un studiu din noiembrie 2011 al lui James S. Henry, fost economist sef al consultantului financiar McKinsey & Company, intitulat "Costul abuzului fiscal”, estima ca in 2010 evaziunea fiscala din Rusia depasea 43,8% din produsul intern brut al tarii si a cauzat bugetului pierderi de 221 miliarde de dolari. In cifre absolute, economia gri a Rusiei e impresionanta: 648,1 miliarde de dolari, cam de cinci ori PIB-ul Romaniei. In asemenea conditii, nu e interesant sa salvezi vreun paradis fiscal unde zboara banii din tara. Dai o lectie.

Prin atitudinea sa de non-combat, presedintele Putin a dizolvat un paradis fiscal, deoarece e limpede ca putini investitori straini vor mai avea incredere sa-si parcheze banii in Cipru de aici inainte. Problema nu e insa rezolvata. Multe alte destinatii asteapta banii cu bratele deschise. Ciprul era o destinatie semicompromisa de problemele sistemului sau bancar, aparute in reflectoare inca de anul trecut, si este de asteptat ca miliarde de dolari sa fi zburat deja din tara.

De ce e atractiv un paradis. Fiscal

Paradisul fiscal, de multe ori plasat intr-un stat de mici dimensiuni, de regula o insula, are cateva calitati care-l fac atractiv si-l tin in piata: taxe fermecator de joase, discretie absoluta si siguranta banilor, confirmata de experienta altor clienti.

Inca de la inceputul oficial al crizei financiare, aceste destinatii exotice spre care zboara banii au intrat in prim plan, deoarece erau o platforma pe care se zbenguie asa-numitii "bani fierbinti”, miscati in general de fondurile de risc, "hedge funds”. Ceea ce a tinut in viata paradisurile fiscale este realitatea ca ele nu sunt doar o destinatie a banilor murdari, a economiei gri sau a fondurilor extrase prin coruptie. Fondurile de investitii de risc aleg sa-si tina cartierul general intr-un paradis fiscal, deoarece atunci cand misti rapid sume mari de bani, (uneori in fuga poti marca o pierdere), taxa mica, sau chiar absenta ei, e in sine o polita de asigurare impotriva pierderilor. Orice firma al carei cartier general se afla intr-un paradis fiscal este favorizata de o fiscalitate mai mult decat prietenoasa.

Cat de mici pot fi taxele

Republica Domicana sau Bahamas sunt paradisuri fiscale ideale: nu sunt taxate deloc veniturile obtinute in alte state de straini sau de companiile straine. In Republica Dominicana, vacanta fiscala dureaza 20 de ani de la inscrierea companiei in registru comercial al tarii. Altele, cum ar fi Barbados, impun un impozit intre 1 si 2,5% pe profitul anual al companiilor care sunt incorporate in aceasta tara, dar au operatiuni oriunde in lume.

Traditia britanica de navigare a banilor "off-shore”

City-ul londonez este una dintre marile scene ale plasarii banilor fierbinti si asa trebuie sa intelegem indiferenta fata de subiectul paradisului fiscal, atacat de multi sefi de stat, de la Barack Obama, la Angela Merkel sau François Hollande. Tot asa se explica rezistenta britanicilor la incercarile europenilor de a reglementa mai strict piata financiara. Mai mult, exista o traditie a afacerii off-shore, adica in afara "apelor” teritoriale. Multe dintre paradisurile fiscale sunt dominion britanic, asa cum a fost si Ciprul pana la cucerirea independentei. Jersey, Guernsey au guverne proprii, insa seful statului este regina Marii Britanii, ca in Canada.

Probabil pentru a se remarca, fiecare insula paradisiaca are oferta sa exotica particulara. Jersey, de pilda, este o platforma pentru conturile bancare off-shore, fondurile de investitii si pentru corporatiile multinationale. Insula nu impoziteaza castigurile de capital, deci dividendele, n-are nicio taxa pe cifra de afaceri sau pe transferurile de capital si nici vreo taxa vamala. Un alt teritoriu britanic, Gibraltarul,  nu impoziteaza dividendele, nici averile si nu are taxe de consum, cum ar fi taxa pe valoarea adaugata sau accizele.

Terorismul si criza financiara ataca linistea insulelor

Lupta autoritatilor din marile economii ale lumii improtriva paradisurilor fiscale a inceput inca din 2001, dupa atacul terorist care a ingrozit SUA, deoarece americanii au inceput sa urmareasca banii terorismului international. Sistemul bancar s-a repliat sub presiunile americanilor si a introdus o norma obligatorie de identificare punctuala a clientilor. Programul a fost introdus si in Romania si este cunoscut sub denumirea prietenoasa "Cunoaste-ti clientii”.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat o lista neagra a statelor si teritoriilor care pot fi calificate ca "paradis fiscal”.

Elvetia fuge de stampila, Barbados rezista

Surpriza: Elvetia, cu o reputatie solida a discretului sau sistem bancar, s-a calificat pe lista paradisurilor fiscale. Autoritatile elvetiene au protestat energic fata de stampila aplicata de OCDE, dar realitatea fiscalitatii extrem de joase a cantoanelor sale, care sunt resedinta permanenta a multora din bogatii lumii, si sacrosanctul secret bancar au calificat tara ca destinatie a banilor care fug de impozite si taxe mari. Elvetia a ridicat insa valul secretului fiscal, le-a furnizat americanilor informatii despre conturile deschise de cetatenii lor in bancile sale si a repetat operatiunea pentru nemti, italieni sau indieni, la cerere.

Cele mai sigure paradisuri fiscale, din perspectiva secretului asupra operatiunilor economice sunt, potrivit International Consortium of Journalists, insulele Maldive si teritoriul Nauru, cunoscut inainte de a deveni republica sub numele, pe care-l merita, de "Insula placerilor”. Aceste doua paradisuri tacute sunt secondate de Antigua, Antilele Olandeze, Bermuda, Brunei, Bahamas, Belize si Vanuatu. Lista e mai lunga si include mici state europene, cum ar  fi Monaco, San Marino sau Liechtenstein, care se afla insa sub supravegherea analistilor financiari.

"Cetatenii” din paradis

Consortiul International pentru Jurnalism de Investigatie (International Consortium of Investigative Journalists) a dat zilele acestea o lovitura de presa personala si a injectat nervozitate in paradisurile fiscale. Jurnalistii au dezvaluit ca au pus mana pe o arhiva impresionanta de 2,5 milioane de documente secrete care dezvaluie atat afacerile off-shore a 120.000 de companii, corporatii sau grupuri financiare si conomice, cat si conturile secrete ale politicienilor, ale bogatasilor si ale unor personaje din lumea interlopa.

Potrivit International Consortium of Investigative Journalists, pe lista se afla si medici americani, dentisti greci, milionari din Europa de est, dar si negustori de arme. Printre primele personaje ale caror conturi off-shore au fost dezvaluite, se numara Maria Imelda Marcos Manotoc (foto), fiica fostului presedinte din Filipine, Ferdinand Marcos, Bidzina Ivanishvili, primul-ministru al Georgiei, dar si Denise Rich, fosta sotie a americanului cu probleme de evaziune fiscala Marc Rich, om de afaceri care a venit si prin Romania.

Paradisurile fiscale sunt extrem de nepopulare astazi, deoarece in vremuri de austeriate guvernele cauta cu disperare toti banii pe care pot pune mana. Paradisurile fiscale sunt o sursa de inegalitate economica si de saracie, considera Banca Mondiala. Sunt un adapost pentru cei bogati impotriva birurilor excesive, dar existenta lor trage si un semnal de alarma in privinta limitelor rezonabile ale fiscalitatii. Putine sunt studiile guvernamentale ce analizeaza serios, care sunt acele niveluri de fiscalitate ce pot fi platite de toata lumea, asa incat evaziunea fiscala sa nu merite efortul si riscurile.

Asa cum sunt ele gandite in actuala piata financiara globala, paradisurile fiscale ofera un confort legal. Nu e problema autoritatilor din Bahamas ca oamenii vin cu banii acolo, e problema tarilor de care fug acesti bani, fie ca vorbim de fiscalitate excesiva, fie de coruptie sau contrabanda.

Sursa: TVR.ro