Costul asigurarii datoriilor Sloveniei, in crestere dupa acordul din Cipru, indica un nou bailout

Data publicarii: 08-04-2013 | International

Costul asigurarii datoriilor Sloveniei fata de riscul de default a crescut puternic dupa acordul de bailout al Ciprului, indicand ca guvernul sloven poate fi urmatorul stat din zona euro care va avea nevoie de o interventie internationala pentru stabilizarea sectorului financiar, informeaza Mediafax, citand Bloomberg.

Costul contractelor credit-default swap (CDS) pe datoria Sloveniei cu scadenta la 5 ani a crescut cu pana la 66% dupa 15 martie, ultima sedinta bursiera inainte ca Ciprul sa anunte acordul convenit cu UE si FMI, respins in forma initiala de parlamentari, care nu au fost de acord cu taxarea tuturor depozitelor bancare.

Astfel, rata CDS pentru Slovenia a atins pe 28 martie 414 puncte de baza (4,14 puncte procentuale), maximul ultimelor 6 luni, fata de 250 puncte de baza (2,5 puncte procentuale) pe 15 martie.

La finalul saptamanii trecute, costul CDS pentru Slovenia era de 3,88 puncte procentuale, in urcare cu 35% fata de nivelul de la jumatatea lunii martie. Indicatorul a crescut cu 54% in cazul Ciprului, respectiv cu 13% pentru Portugalia.

Guvernul sloven, investit cu doua saptamani in urma, incearca sa gaseasca o solutie pentru sprijinirea bancilor, afectate grav de recesiune, cu credite neperformante echivalente cu aproximativ 20% din Produsul Intern Brut.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: