Suprafata fondului forestier in proprietatea publica a statului s-a redus cu 3,02 milioane ha, in ultimii 20 de ani
Data publicarii: 09-04-2013 | Mediu
Suprafata fondului forestier in proprietatea publica a statului s-a redus in ultimii 20 de ani cu peste 3,02 milioane hectare datorita retrocedarilor catre persoane fizice si juridice, releva raportul de audit al Curtii de Conturi privind 'Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990-2012'.
"In perioada 1990-2012, suprafata fondului forestier-proprietatea publica a statului s-a redus cu 3.028.762 ha, prin retrocedari catre persoane fizice si juridice, ca urmare a aplicarii legilor de fond funciar. Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere catre fostii proprietari sau catre urmasii acestora este inca in desfasurare", se arata in raport.
Daca la finele anului 1990 suprafata fondului forestier era de 6.367.660 hectare, din care suprafata padurilor 6.248.990 hectare si alte terenuri 118.670 hectare, dupa 20 de ani, respectiv la finele anului 2010, suprafata fondului forestier era de 6.515.173 ha, din care in proprietatea publica doar 4.363.000 ha si in proprietatea privata 2.152.173 hectare. In proprietatea publica a statului se aflau 3.338.898 hectare, din care 3.224.951 hectare acoperite efectiv cu paduri, iar 113.947 hectare alte terenuri.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, o suprafata de circa 561.168,84 hectare s-a retrocedat sau se afla in diferite faze ale procesului administrativ sau juridic de retrocedare, fara a fi indeplinite conditiile prevazute de lege, acestea fiind considerate cazuri litigioase.
"Modificarea regimului de proprietate prezinta interes in legatura cu problema integritatii si dezvoltarii fondului forestier, in conditiile in care noile categorii de proprietari manifesta atitudini diferite in legatura cu mentinerea folosintei de padure si/sau cu o eventuala extindere a acesteia", mentioneaza raportul.
In anul 1800, suprafata impadurita din provinciile istorice romanesti era de 8.500.000 hectare de padure, adica 36% din teritoriu, suprafata care s-a redus continuu, in principal, ca urmare a reformei agrare din 1864 si a legii privind infiintarea izlazurilor comunale din anul 1920. Astfel, peste un milion de hectare de paduri au fost scoase din fondul forestier, mare parte din ele fiind defrisate, in vederea transformarii in pasuni. Dupa adoptarea Constitutiei si etatizarea (nationalizarea) padurilor ca fiind 'bun al intregului popor', in anul 1948, suprafata fondului forestier era de 6.486.000 hectare.
Romania ocupa locul 13 din punct de vedere al procentului de impadurire, situandu-se cu 5,1 procente sub media europeana de 32,4%. Din punct de vedere al suprafetei de padure raportata la numarul de locuitori, Romania se situeaza pe locul 10 la nivel european cu 0,30 ha/locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice (Finlanda, Suedia si Norvegia).
Potrivit documentului, cele mai mici procente de impadurire se inregistreaza in zonele de campie, iar cele mai afectate zone sunt Campia de Vest (3,2% grad de impadurire), Campia Baraganului (3,5% grad de impadurire), Campia Moldovei (4,1% grad de impadurire), Campia Olteniei (5,3% grad de impadurire), Campia Transilvaniei (6,8% grad de impadurire).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online