Slovenia: Institutul International pentru Finante, in favoarea unui ajutor european de precautie
Data publicarii: 10-04-2013 | International
Institutul International pentru Finante (IIF), reprezentant al celor mai mari banci din lume, a apreciat marti ca Slovenia, nou subiect de ingrijorare in cadrul zonei euro, trebuie sa apeleze la fondul european de salvare pentru a evita un plan de ajutorare mai vast la care sa fie asociat si Fondul Monetar International, relateaza AFP.
'Un ajutor de precautie din partea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) ar putea asigura un acces mai facil pe piata de obligatiuni', scrie IIF intr-un raport referitor la aceasta fosta republica iugoslava sufocata de situatia sistemului bancar.
Fost elev model al Uniunii Europene si al zonei euro, Slovenia a intrat in recesiune in 2012 si trebuie sa isi insanatoseasca sectorul bancar impovarat de un munte de credite neperformante, starnind teama ca ar putea fi urmatoarea tara din UE care sa solicite ajutor financiar international, dupa Cipru.
Potrivit IIF, organizatie ce reprezinta peste 450 de banci internationale, 'principala problema' este de a sti cum va ajunge Ljubljana sa isi acopere nevoile de finantare pentru recapitalizarea bancilor sale, in contextul in care pietele financiare se arata neincrezatoare.
Marti, Slovenia a reusit sa stranga numai 56 de milioane de euro de pe piete, in timp ce intentiona sa obtina dublul acestei sume.
Capacitatea bancilor nationale de a finanta deficitul bugetar este limitata, fapt ce explica interesul redus al investitorilor straini pentru titlurile de credit slovene, subliniaza IIF.
Institutul apreciaza ca datoria publica ar putea ajunge in acest an la 62% din Produsul Intern Brut, in crestere anuala cu 8 puncte, si a mentionat ca nevoile pentru finantarea Sloveniei ar putea ajunge pana la 11,8 miliarde de euro in perioada 2013-2015, peste 26% din avutia nationala.
'Increderea pietei obligatiunilor ar fi intarita (...) printr-un acord de precautie' la nivel european ce ar permite titlurilor de trezorerie slovene sa fie rascumparate de MES cu scopul de a reduce dobanzile platite de aceasta tara.
O astfel de optiune ar fi mai putin 'costisitoare' si 'mai acceptabila din punct de vedere politic' decat un plan international de salvare care sa includa FMI, cum a fost cazul Greciei, Ciprului, Portugaliei sau Irlandei, da asigurari IIF.
In cele din urma, optiunea in cauza poate deveni 'inevitabila in cursul anului (...) daca guvernul nu va fi in masura sa revina pe pietele financiare fara ajutorul MES', avertizeaza IIF.
La inceputul lunii aprilie, Banca centrala slovena a dat asigurari ca tara va reusi sa isi reechilibreze sistemul bancar fara sa apeleze la un ajutor international.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă