Grecia inregistreaza prima deflatie din ultimii 45 de ani

Data publicarii: 10-04-2013 | International

Preturile de consum in Grecia au scazut in luna martie 2013 in zona deflatiei, pentru prima data dupa 1968, in conditiile in care recesiunea prelungita a dus la scaderea preturilor, arata datele oficiale publicate marti, transmite AFP.

Biroul de statistica ELSTAT a informat ca preturile de consum au inregistrat o scadere anuala de 0,2% in luna martie, dupa un avans de 0,1% in luna februarie. 

'Este pentru prima data dupa luna mai 1968 cand indicele preturilor de consum este negativ', a declarat directorul departamentului de inflatie de la ELSTAT, Michail Glenis. 

Cele mai mari scaderi anuale in luna martie au fost inregistrate la serviciile de comunicatii (minus 5,1%) si serviciile de sanatate (minus 4,6%). 

Scaderea preturilor in teritoriul negativ era de asteptat avand in vedere ca economia Greciei inregistreaza al saselea an de contractie consecutiva, iar PIB-ul Greciei este cu 16% mai mic decat in 2008. 

'Procesul deflationist este asteptat sa continue pentru restul anului, oferind un usor sprijin pentru veniturile aflate la dispozitia populatiei', a declarat Platon Monokroussos, economist la Eurobank. 

Potrivit celor mai recente estimari bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% in acest an in timp ce rata medie a inflatiei ar urma sa se situeze la 0,8%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: