Ritmul de topire al ghetii antarctice in vara australa este mai rapid decat in ultimul mileniu
Data publicarii: 16-04-2013 | Mediu
Volumul de topire al ghetii din anumite parti ale Antarcticii, in perioada de vara australa, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.000 de ani, conform unui anunt facut luni de cercetatori britanici si australieni, transmite Reuters.
Cercetatori de la Australian National University si din cadrul programului British Antarctic Survey au analizat mostre de gheata care prezinta dovezi conform carora rata de topire a ghetii pe timpul verii este de 10 ori mai intensa in ultimii 50 de ani fata de situatia de acum 600 de ani.
"Este o dovada clara a faptului ca mediul si clima se schimba in aceasta parte a Antarcticii", a precizat Nerilie Abram, coordonatoarea acestui studiu.
Abram si echipa ei au forat in gheata, pe insula James Ross (in apropierea varfului nordic al peninsulei antarctice), pana la adancimea de 364 de metri, pentru a analiza variatiile istorice de temperatura si a le compara cu nivelurile prezente de topire a ghetii pe timpul verii, inregistrate in regiune.
Echipa coordonata de Abram a descoperit ca, in timp ce media temperaturilor a crescut gradual cu 1,6 grade Celsius de-a lungul a 600 de ani, rata de topire a ghetii a fost mai intensa in ultimii 50 de ani.
"Odata ce clima ajunge la acel nivel al temperaturilor ce incepe sa depaseasca pragul de inghet, ritmul de topire al ghetii este foarte sensibil la orice alta crestere a temperaturii ce s-ar mai putea produce", a precizat ea.
Acest studiu a fost publicat in ultimul numar al revistei Nature Geoscience.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice