Sondaj INSCOP: Aproape 80% dintre romani cred ca tara noastra trebuie sa intre in Schengen

Data publicarii: 17-04-2013 | Politica

Romanii considera in proportie de aproape 80% ca tara noastra ar trebui inclusa in spatiul Schengen, iar in clasamentul preferintelor acestora fata de diverse state conduc - Marea Britanie, SUA, Franta, Germania si Spania, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Intrebati daca Romania ar trebui sa fie inclusa in spatiul Schengen, 79,2% dintre cei intervievati au raspuns afirmativ, 10,9% - negativ, in timp ce 9,9% nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda. 

Rugati sa se pronunte cu privire la modul in care privesc diferitele state, romanii au exprimat in proportie de 77% sentimente mai degraba pozitive fata de Marea Britanie (comparativ cu 75% in luna februarie). In luna martie, 74% indica sentimente mai degraba pozitive fata de mai multe state: SUA (fata de 71% in februarie), Franta (care obtinea in februarie 72%), Germania (77% in februarie) si Spania (cotata cu 72% in februarie). Pe locurile imediat urmatoare sunt clasate Italia, cu 70% si Olanda, cu 66%. 

Republica Moldova este cotata cu 55% in clasamentul preferintelor romanilor, fiind cea mai ''populara'' tara dintre vecinii Romaniei. Republica Moldova este urmata la diferenta de un procent de China (54%). Grecia, Turcia si Bulgaria inregistreaza 49%, 47% si, respectiv, 41% sentimente mai degraba pozitive in randul romanilor. Topul este incheiat de Rusia (36%), Ungaria (35%) si Ucraina (34%). 

Intrebarea a masurat orientarea generala a romanilor fata de diverse tari, prin indicarea unor variante de raspuns generale: ''un sentiment mai degraba pozitiv'' si ''un sentiment mai degraba negativ''. 

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul" in perioada 19 - 27 martie. Volumul esantionului a fost de 1.082 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: