Slovenia a angajat trei banci straine pentru a explora oportunitati de finantare

Data publicarii: 19-04-2013 | International

Slovenia a imputernicit joi bancile BNP Paribas, Deutsche Bank si JPMorgan sa exploreze oportunitatile de finantare, in incercarea de a evita sa devina urmatoarea tara din zona euro care va solicita un program de asistenta financiara, transmite Reuters.

Ministerul de Finante al Sloveniei a anuntat ca cele trei banci vor aranja din 22 aprilie o serie de intalniri cu investitori, in cateva centre financiare.

"Acesta nu este un mandat pentru o emisiune de obligatiuni ci pentru un roadshow care va testa posibilitatile de finantare ale tarii pe pietele internationale de capital in 2013", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Ministerului de Finante de la Ljubljana.

Informatia vine dupa ce miercuri Slovenia a evitat o criza de finantare dupa ce a vandut un pachet dublu de obligatiuni guvernamentale fata de nivelul preconizat, o miscare care, sustin analistii, va da guvernului mai mult timp pentru a prezenta un program de reforme.

Ministerul de Finante din Slovenia a strans 1,1 miliarde de euro din vanzarea de titluri de stat cu maturitatea la 18 luni, cu un randament de 4,15%, dublu fata de suma de 500 milioane de euro pe care si-a propus initial sa o plaseze. O parte din veniturile rezultate de pe urma vanzarii de obligatiuni vor fi utilizate pentru rascumpararea unor obligatiuni in valoare de 855 milioane de euro care expira pe data de 5 iunie.

Slovenia este singura tara ex-comunista membra a Uniunii Europene care nu si-a vandut marile banci insa in prezent trebuie sa acopere creditele lor neperformante, estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adica 20% din PIB.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar sloven au sporit temerile ca Slovenia ar putea deveni urmatoarea tara din zona euro care va solicita un pachet de asistenta financiara, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Cipru.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: