Comisia Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Data publicarii: 22-04-2013 | International

Comisia Europeana a adoptat luni o recomandare catre statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, precum si o recomandare privind deschiderea negocierilor pentru un Acord de asociere cu Kosovo, a anuntat comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate Stefan Fule, citat de Tanjug.

Decizia executivului comunitar survine la putin timp dupa ce guvernul sarb a dat, luni dimineata, unda verde semnarii acordului privind normalizarea relatiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la incheierea razboiului sarbo-kosovar si la cinci ani de la independenta proclamata unilateral de provincia rebela. 

Liderii guvernelor de la Belgrad si Pristina au anuntat vineri la Bruxelles ca au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo, la capatul mai multor luni de negocieri dificile. Acordul se refera mai ales la organizarea administrativa a nordului Kosovo, regiune populata preponderent de sarbi care nu recunosc autoritatea Pristinei.

AGERPRES/(Letitia Pana)