ANM: Temperaturi medii de pana la 30 de grade Celsius, in intervalul mai-iulie 2013

Data publicarii: 26-04-2013 | Actualitate

Temperaturile medii anuntate de catre meteorologi in prognoza valabila pentru perioada mai-iulie 2013 vor ajunge la 30 de grade Celsius, in timp ce cantitatile de precipitatii vor fi oscilante, urmand sa atinga valori medii intre 20 l/mp in Moldova si 125 l/mp in Muntenia.

Conform estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, in luna mai, temperaturile medii ale aerului vor avea, in general, valori sub normele climatologice ale perioadei, exceptand regiunile centrale ale tarii, unde se vor apropia de aceste norme. 

Mediile termice se vor incadra intre 10 grade Celsius (in Moldova) si 18 grade Celsius, in Oltenia si Muntenia. 

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, prognoza releva ca acestea vor fi apropiate de mediile multianuale in Muntenia (intre 50 si 100 l/mp) si Dobrogea (25-50 l/mp) si vor avea o tendinta spre excedent in restul teritoriului. 

In iunie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de mediile climatologice ale lunii in toate regiunile tarii. Astfel, de la cele 13 grade Celsius, prognozate in Moldova, se va ajunge la 21 de grade Celsius, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. 

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa sub normele climatologice in cele mai multe regiuni, mediile incadrandu-se intre 30 l/mp in Dobrogea si 125 l/mp in Muntenia. 

Potrivit sursei citate, in iulie, valorile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice, indeosebi in sud-estul, sudul si vestul tarii, unde se vor inregistra intre 16 si 23 de grade Celsius. 

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, cu valori intre 25 l/mp (in Dobrogea) si 105 l/mp (in Transilvania si Muntenia) 

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizeaza ANM.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: