Grapini: Litoralul este pregatit, in mare parte, sa primeasca turisti de 1 Mai si Pasti

Data publicarii: Astazi, 29-04-2013 | Turism

Litoralul romanesc este pregatit sa primeasca turistii romani si straini de 1 Mai si de Pasti, dar nu putem fugi de adevar si trebuie sa recunoastem ca nu toate hotelurile sunt puse la punct, a declarat, luni, Maria Grapini, ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si turism.

'Pentru toti romanii care ar dori sa mearga la mare, exista statiuni pregatite, exista hotelieri care s-au ingrijit sa pregateasca si confortul, si ambientul pentru ca romanii sau strainii sa-si petreaca 1 Mai si Pastele la mare. Nu toate hotelurile sunt pregatite, insa, pentru ca aici avem o problema cu detinatorii acestor locatii pentru ca nu si le-au mai intretinut. In acest sens, lucram la o modificare de legislatie. Nu putem fugi de adevar si sa nu recunoastem ca nu toate hotelurile sunt pregatite, dar asta nu inseamna ca 40.000-50.000 romani care vor sa mearga incepand de astazi sau poate de maine nu gasesc locuri foarte bune', a afirmat Grapini. 

Oficialul a mentionat ca oferta hotelurilor ce urmeaza sa primeasca turisti incepand din aceasta perioada este sub cea practicata de catre omologii din Grecia sau Bulgaria. 

'Am vizitat si camere, si hoteluri de trei stele cu camere foarte bine ingrijite si cu un pret extraordinar de bun, mult mai ieftin decat in tarile din imprejurimi. Eu nu cred ca in Bulgaria la hotel de trei stele, pe malul marii, cu doua mic dejun, cu doua persoane in camera se poate plati 100 de lei/noapte. Am fost suparata atunci cand presa a preluat ideea ca litoralul romanesc nu este pregatit pentru ca facem in acest fel rau celui care s-a pregatit. Cea mai pregatita statiune este Mamaia, dar nici acolo nu este peste tot 100%, trebuie sa fim corecti. Nimeni nu vorbeste de Mangalia ca oras turistic, dar sunt cateva hoteluri foarte bune la malul marii. In Saturn, sigur ca sunt lucruri care nu sunt corecte, nu sunt bune, frumoase, dar sunt hoteluri de foarte buna calitate. Asa mai gasim, ici-colo, si in Olimp, si in Neptun. Problema e ca statiunea in ansamblu trebuie delimitata ca zona de interes national si sa obligam proprietarii sa se alinieze la un Plan Urbanistic Zonal', a explicat ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri si turism. 

Pe de alta parte, Grapini a declarat ca este suparata pe proprietarii de hoteluri care se preleveaza de dreptul de proprietate, iar in acest sens Guvernul va pregati o modificare legislativa. 

'Sunt suparata, insa, pe proprietarii de hoteluri, si asta am spus-o de mai multe ori. Lucram cu Ministerul Dezvoltarii la o modificare legislativa pentru ca nu mi se pare corect, daca te prelevezi de dreptul de proprietate, sa nu tii cont de articolul din Constitutie care prevede respectarea dreptului de vecinatate. Am pregatit un Memorandum, si depinde de Guvern, fiind vorba despre o decizie politica. Vor exista clar opozitii din partea administratiilor locale. Cred ca o tara care are atatea locuri frumoase, cum este Romania, trebuia demult sa-si defineasca niste zone de interes national, nu orase, iar in acele zone trebuie sa existe un Plan Urbanistic care sa nu mai fie modificat si realizat cu avizul Ministerului Dezvoltarii si administratiei locale, si al Ministerului Turismului. Sa nu mai fie modificat de toti consilierii unei localitati mai mici din patru in patru ani, dupa cum au o majoritate acolo', a spus Maria Grapini. 

Conform datelor Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, circa 40.000 de turisti sunt asteptati sa petreaca minivacanta de 1 Mai pe litoralul romanesc, cu aproximativ 20% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut. De 1 Mai, in statiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, in conditiile in care capacitatea totala de cazare a statiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe intreg litoralul romanesc, potrivit centralizarilor INS. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: