Operatorii din agricultura ecologica cer suplimentarea fondurilor alocate pentru producatorii aflati in perioada de conversie

Data publicarii: 30-04-2013 | Afaceri

Operatorii din agricultura ecologica au cerut autoritatilor suplimentarea fondurilor alocate pentru sprijinirea producatorilor aflati in perioada de conversie, in cadrul unei intalniri cu secretarii de stat Achim Irimescu si Daniel Botanoiu, desfasurate luni la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis luni AGERPRES, scopul intalnirii l-a constituit discutarea nevoilor si dificultatilor cu care se confrunta operatorii din agricultura ecologica, fiind inaintate si o serie de propuneri la problemele sesizate. Intrucat Romania are un mare potential natural si uman pentru agricultura ecologica, reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat ca vin in intampinarea problemelor cu care se confrunta operatorii, pentru a sustine si incuraja dezvoltarea acestui sector unde Romania are sanse reale sa devina un jucator competitiv pe o piata internationala, ce inregistreaza cresteri superioare altor sectoare. 

Astfel, la propunerea reprezentantilor sectorului de a suplimenta alocarea financiara aferenta anului 2013, reprezentantii MADR au fost de acord cu identificarea unei solutii privind majorarea plafonului alocat prin HG 759/2010, pentru sprijinirea producatorilor aflati in perioada de conversie. 

Totodata, in situatia in care o eventuala modificare a Regulamentului 73/2009, va permite introducerea unei perioade de tranzitie aferenta anului 2014, MADR conform propunerii Bio Romania va inainta Comisiei Europene o notificare privind plafonarea acestei forme de sprijin la ferme de maxim 20 de hectare. 

De asemenea, MADR asteapta clarificarile Comisiei Europene cu privire la Masura 214, Agricultura Ecologica, in functie de care va modifica legislatia nationala. 

In cadrul acestei intalniri au mai fost discutate ordinul cu privire la sanctiunile acordate beneficiarilor din agricultura ecologica, prelungirea termenului de inregistrare a operatorilor din agricultura ecologica, precum si nivelul platilor nationale directe complementare. 

Participantii la discutii au stabilit ca o noua intalnire pe aceasta tema va avea loc in perioada 10-15 mai 2013. 

Ministrul Agriculturii a declarat in luna februarie ca sectorul productiei bio va fi sprijinit in 2013 cu cinci milioane de euro, sumele provenind din fondurile europene de garantare agricola (FEGA). 

"Pana in prezent, Romania a sprijinit sectorul productiei bio cu plati din fondurile europene de garantare agricola de trei milioane de euro, dar acestea au crescut in 2013 la cinci milioane de euro. Este o crestere importanta pentru sector, dar insuficienta pentru amploarea sectorului in momentul de fata si pentru ceea ce va urma dupa 2014", a spus seful MADR, in data de 11 februarie 2013. 

Agricultura ecologica din Romania are in prezent un ritm de crestere anuala de 23%. Daca in anul 2010 existau 3.155 de operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca in 2012 acesta sa creasca de 11,8 ori, fiind inregistrati 26.736 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. In ceea ce priveste sectorul de produse procesate, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de procesatori, de la 48 unitati in anul 2007 la 103. 

La capitolul suprafetelor exploatate in sistem ecologic, daca in 2007 suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafata in conversie si 84.585 suprafata certificata ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontana fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. In 2012, suprafetele in sistemul ecologic au crescut cu 45% fata de anul 2011, reprezentand circa 3,38% din totalul suprafetei agricole utilizate a Romaniei. 

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice. 

Sursa: AGERPRES