Rovana Plumb: Ministerul Mediului a dat avize pentru explorarea gazelor de sist in Dobrogea

Data publicarii: 30-04-2013 | Mediu

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a anuntat luni la Constanta ca Ministerul Mediului a dat avize unor companii straine pentru explorarea gazelor de sist in regiunea Dobrogea.

"Ca sa ajungem la exploatare trebuie sa vedem daca avem aceasta resursa si unde o avem. Ori fara explorare nu avem cum sa identificam, deocamdata suntem in faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru ca nu exista niciun fel de risc. (...) Se trateaza cu foarte mare seriozitate, este clar ca pe explorare, pe tehnologia utilizata, nu exista riscuri in ce priveste mediul, niciun fel de transfer in ceea ce priveste calitatea apei potabile, respectiv infestarea panzei freatice, pentru ca nu se utilizeaza tehnica de fracturare hidraulica. Probabil ca trebuia sa se explice mai de mult acest lucru. Daca s-ar fi explicat, probabil ca si modul in care era receptionata aceasta investitie era altfel facuta. Dar avem nevoie de aceste explorari", a spus Rovana Plumb. 

Ea a precizat ca si Bulgaria a inceput partea de prospectiune cu privire la gazele de sist si, in acelasi context, a declarat ca toate tarile membre UE au nevoie de independenta energetica, exploatarea gazelor de sist fiind una dintre solutii, ce a fost preluata atat de Polonia, care este intr-un stadiu avansat, cat si de Marea Britanie in ultima perioada si de alte state membre care sunt in faza de prospectare si de explorare. 

Potrivit Rovanei Plumb, din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. 

"Atat timp cat, in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania, nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punctul de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc. Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului. 

Aceasta a precizat ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza 5 ani. 

"Eu va spun doar din punct de vedere al Ministerului Mediului, cu toata responsabilitatea si seriozitatea, ca nu exista risc de mediu in ceea ce priveste explorarea deoarece nu se utilizeaza tehnologia de fracturare hidraulica. Prima faza o reprezinta componenta de prospectiuni, care inseamna verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care dureaza in medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia faza, dupa cinci ani de zile, inseamna exploatarea, adica valorificarea eventualei resurse care se identifica in urma explorarii", a spus Rovana Plumb. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: