Salariile din Grecia au fost reduse cu inca 10% in primul trimestru din 2013

Data publicarii: 04-07-2013 | International

Dupa trei ani de masuri de austeritate, care au vizat majorarea taxelor si scaderea pensiilor, angajatii din sectorul privat al Greciei s-au confruntat anul trecut cu inca o reducere de 10% a salariilor, deoarece firmele private au micsorat remuneratiile dupa ce Guvernul a procedat la fel cu angajatii din sectorul de stat, transmite site-ul greekreporter.com.

Unii pensionari, afectati deja de reducerea pensiilor, au fost informati ca vor pierde si mai multi bani in acest an, desi premierul Antonis Samaras a dat asigurari ca nu vor mai fi adoptate masuri suplimentare de austeritate. 

Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT) a anuntat ca in primul trimestru din 2013 indicele privind salariile a scazut cu 10,09%, comparativ cu perioada similara din 2012 si fata de un declin de 7,76% in primele trei luni din 2011. 

Masurile de austeritate au inrautatit recesiunea cu care se confrunta Grecia de sase ani si au dus la o cresterea ratei somajului la nivelul record de 27,4%, aproximativ 1,3 milioane de angajati din sectorul privat fiind someri. Pana cand Antonis Samaras nu a inchis postul national de televiziune ERT la 1 iunie, toti cei 2.656 angajati fiind concediati, nici un angajat de la stat nu a fost trimis in somaj, sustine greekreporter.com. Noile date nu includ fermierii si angajatii din sectorul de stat din Sanatate si Educatie. 

Conform ELSTAT, indicele privind salariile a scazut cu 4,25% in 2011 si cu 5,52% in 2012. Indicele este calculat pe baza salariilor brute pentru orele lucrate. Salariile brute includ salariile, bonusurile si platile speciale (cadouri de Craciun si de Pasti, plati pentru vacante si orice forma de bonus care nu e platita regulat) si plata pentru zilele care nu au fost lucrate (zile libere, concedii, concediu pentru sarcina, boala, plati pentru somaj). 

Miercuri, mai multi oficiali din Ministerul de Finante de la Atena au declarat pentru Reuters ca Grecia nu poate indeplini tintele de reforma a sectorului public dar cu toate acestea se asteapta sa ajunga la un acord cu creditorii internationali cu privire la toate celelalte subiecte, la reuniunea de luni a Eurogrupului. 

UE si FMI au avertizat Grecia ca are la dispozitie pana vineri pentru a-i convinge ca poate indeplini conditiile impuse in schimbul pachetului de asistenta financiara, pentru a obtine urmatoarea transa de 8,1 miliarde de euro. 

Autoritatile de la Atena au ratat deja un termen limita fixat pentru luna iunie privind plasarea a 12.500 de angajati din sectorul public intr-o 'schema de mobilitate', in cadrul careia urmeaza sa fie transferati sau concediati in decurs de un an, iar oficialii greci sustin ca nu vor putea ajunge la un acord cu privire la acest subiect pana luni. 

Atena trebuie sa finalizeze discutiile cu creditorii internationali pana la mijlocul lunii pentru a se asigura ca va primi o noua transa din programul de ajutor, bani de care are nevoie pentru a rascumpara obligatiuni in valoare de aproximativ 2,2 miliarde de euro care ajung la maturitate in luna august. 

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca luni, 8 iulie, pentru a discuta situatia din Grecia. Pentru a presa Atena sa adopte reforme, reprezentantii UE, BCE si FMI ar putea refuza deblocarea intregii sume intr-o singura transa si ar putea-o imparti in mai multe rate lunare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: