Moartea lui Nelson Mandela, pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume

Data publicarii: 06-12-2013 | Media

Chipul lui Nelson Mandela, erou al luptei impotriva apartheidului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, decedat joi noaptea la varsta de 95 de ani, s-a aflat vineri pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, in timp ce posturile de radio si de televiziune internationale i-au adus un ultim omagiu celui care a fost distins in 1989 cu Premiul Nobel pentru Pace, relateaza AFP.

Redactiile au asteptat mult timp anuntul decesului primului presedinte de culoare al Africii de Sud si aveau pregatite materiale privind lupta sa neobosita impotriva apartheidului.

In tara sa, majoritatea ziarelor au titrat in alb si negru.

'Hamba kahle Madiba' (Odihneste-te in pace, Madiba), au titrat numeroase publicatii in limba fostului presedinte sud-african, xhosa, (una dintre limbile oficiale din Africa de Sud) si folosind numele sau de clan.

Cotidianul in afrikaans, Die Burger, a scris simplu 'A plecat', iar Sowetan a titrat 'La revedere, Tata!'.

'Lumea plange' si 'Africa de Sud este in doliu', privata de 'un erou al umanitatii', scrie cotidianul national The Star, reflectand amploarea reactiilor internationale si a omagiului unanim.

Ca simbol al unei vieti sacrificate pentru idealurile de dreptate si libertate, New Yorker a ales un portret din tinerete al lui Mandela care purta inca mustata, in timp ce revista Time a publicat o imagine mai recenta a lui 'Madiba' grizonat: in cele doua fotografii, el avea pumnul ridicat spre cer.

'Acordul intre caracterul sau si evenimente au facut din Mandela o personalitate extraordinara', a titrat ziarul britanic The Guardian.

In Franta, ziarul de sport L'Equipe a anuntat moartea cu o banda neagra pe prima pagina.

'Pasionat de sport, pe care l-a folosit ca un element de unitate in Africa de Sud, Nelson Mandela (...) a fost un exemplu pentru multi sportivi din intreaga lume', a scris cotidianul.

'Erou al libertatii', titreaza editia online a revistei germane Der Spiegel. 'Cu Nelson Mandela, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari luptatori impotriva opresiunii, unul dintre politicienii acestui secol care pentru rezistenta sa impotriva apartheidului in Africa de Sud a petrecut zeci de ani in inchisoare'.

'Nelson Mandela a murit (1918-2013)' a titrat sobru la randul sau tabloidul german Bild, obisnuit pana acum cu titlurile incisive. 'Omul cel mai pasnic din lume a murit', a continuat ziarul, adaugand: 'Lumea este in doliu din cauza mortii eroului national al Africii de Sud'.

In Spania, El Pais a salutat 'omul care a invins rasismul', iar Corriere della Serra, in Italia, un 'erou care a doborat apartheidul'.

Disparitia lui Mandela a alimentat si retelele sociale, Twitter si Facebook, unde utilizatorii au impartasit tristetea pierderii unui model de dreptate si hotarare.

Sursa: AGERPES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: