ANAF va inregistra din oficiu in scopuri de TVA persoanele impozabile cu cifra de afaceri de peste 220.000 lei
Data publicarii: 28-02-2014 | AfaceriAgentia Nationala de Administrare Fiscala anunta ca va recurge la inregistrarea din oficiu in scopuri de TVA a persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri a depasit 220.000 lei si nu au solicitat inregistrarea, potrivit unui comunicat al institutiei remis, joi, AGERPRES.
'In cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 153 din Codul fiscal, si nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu. Selectarea contribuabililor aflati in aceasta situatie se va realiza in baza informatiilor declarate de acestia in situatiile financiare semestriale/ anuale, declaratiile fiscale si alte documente depuse de contribuabili sau pe baza constatarilor organelor de inspectie fiscala", se spune in comunicat.
Astfel, vor fi notificati in vederea indeplinirii obligatiei de inregistrare fiscala in scopuri de TVA sau depunerii de documente din care sa rezulte ca nu au aceasta obligatie, potrivit procedurii stabilite prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3331/ 2013, contribuabilii persoane juridice, asocieri fara personalitate juridica sau persoane fizice care, potrivit informatiilor declarate in situatiile financiare semestriale/ anuale, au depasit in cursul unui an cifra de afaceri de 220.000 lei, fara a solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Potrivit ANAF, in cazul persoanelor fizice, selectia se va face inclusiv tinand cont inclusiv de veniturile sau castigurile care nu fac obiectul declararii de catre beneficiar, in baza informatiilor transmise prin declaratiile informative de catre platitorii de venit (din declaratia 205 referitoare la venituri cu impunere finala din: drepturi de proprietate intelectuala, contracte-conventii civile, expertiza contabila si tehnica, arendare, alte surse, din lichidarea unei persoane juridice etc.).
Ulterior notificarii, daca in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal pentru stabilirea starii de fapt fiscale, se procedeaza la emiterea si comunicarea deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA si, dupa comunicarea acesteia, a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA. In acest caz, odata cu inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, se aplica si sanctiunile pentru nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni, prevazute de art. 219 din Codul de procedura fiscala.
Pentru situatia in care inregistrarea din oficiu se impune pe baza constatarilor organelor de inspectie fiscala, din care rezulta ca persoana impozabila supusa inspectiei fiscale nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare in scopuri de TVA, nu se mai procedeaza la notificarea contribuabilului, acesta luand la cunostinta despre aceasta obligatie din documentele emise de organele de inspectie fiscala. In acest caz se procedeaza conform paragrafului anterior.
ANAF reaminteste ca persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca in cursul unui an calendaristic cifra de afaceri atinge sau depaseste plafonul de scutire (220.000 lei), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Art. 153 din Codul fiscal detaliata toate situatiile in care contribuabilii sunt obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Cifra de afaceri mentionata este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/ prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care acestea ar fi fost realizate in Romania, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia livrarilor de active fixe corporale sau necorporale si livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite.
De asemenea, ANAF precizeaza ca in cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze special in scopuri de TVA (pentru operatiuni intracomunitare, in conformitate cu prevederile art. 1531 din Codul fiscal) si nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial