Conflictul ruso-ucrainean determina Polonia sa reevalueze decizia de amanare a adoptarii euro

Data publicarii: 04-03-2014 | International

Polonezii, care amanasera pe termen nedetrminat adoptarea euro, se gandesc acum sa accelereze acest proces speriati de conflictul din Ucraian si de posibilele repercursiuni financiare 

Conflictul ruso-ucrainean referitor la Crimeea poate determina Polonia sa reevalueze decizia de amanare pe termen nedefinit a adoptarii euro, intrucat intrarea in uniunea monetara ar putea fi necesara pentru asigurarea stabilitatii, a declarat luni guvernatorul bancii centrale, Marek Belka.

Tensiunile dintre Rusia si Ucraina s-au amplificat luni, dupa ce soldati rusi au preluat controlul majoritatii facilitatilor militare din Crimeea.

"Aceasta criza arata ca merita sa facem investitii suplimentare in Uniunea Europeana. Merita probabil sa analizam problema apartenentei la zona euro", a spus Belka, citat de Wall Street Journal.

Anterior, Belka afirmase ca nu sprijina adoptarea euro in viitorul previzibil, pentru ca prin renuntarea la zlot Polonia ar pierde din instrumentele monetare, cu toate ca pe termen lung ramanerea in afara uniunii monetare s-ar putea dovedi dificila pentru Polonia, din punct de vedere politic.

Comentariile sefului bancii centrale, ca urmare a tulburarilor din Ucraina, arata disponibilitatea Poloniei de a se apropia mai mult de centrul Uniunii Europene, ca mijloc de protectie fata de orice viitoare instabilitate din estul Europei.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: