Justitia americana si BP au ajuns la o intelegere de peste 20 de miliarde de dolari pentru mareea neagra din 2010

Data publicarii: 06-10-2015 | Mediu

Valoarea intelegerii dintre grupul petrolier BP si Guvernul american pentru inchiderea proceselor civile legate de mareea neagra din anul 2010 din Golful Mexic a fost majorata pana la 20,8 miliarde de dolari, a anuntat luni Ministerul american al Justitiei, informeaza Reuters.

Este vorba de o suma cu aproape doua miliarde de dolari mai mare decat suma initiala anuntata la inceputul lunii iulie, cand BP a acceptat sa plateasca 18,7 miliarde de dolari pentru inchiderea proceselor civile legate de mareea neagra din anul 2010 din Golful Mexic. Potrivit Ministerului american al Justitiei, aceasta este cea mai mare intelegere convenita vreodata cu o singura entitate in istoria SUA.

'BP a primit pedepsa pe care o merita, oferind in acelasi timp compensatii pentru pagubele produse mediului si economiei din regiunea Golfului', a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch.

Explozia, la 20 aprilie 2010, a platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatata de BP in largul orasului New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane si a raspandit sute de milioane de titei brut in apele Golfului Mexic pana la inchiderea putului patru luni mai tarziu.

Aceasta intelegere duce nota totala de plata pentru BP pana la peste 54 miliarde de dolari, la cinci ani dupa ce explozia platformei petroliere Deepwater Horizon a fortat compania sa vanda peste o treime din active pentru a plati pentru accident.

AGERPRES