Banca Centrala a Ungariei va introduce un nivel minim al rezervelor obligatorii de 2%

Data publicarii: 07-10-2015 | International

Banca Centrala a Ungariei (MNB) a anuntat marti ca are intentia de a introduce un nivel minim al rezervelor obligatorii de 2% pentru toate bancile domestice, in ideea de a creste cererea pentru obligatiunile guvernamentale si a-si armoniza politica in acest domeniu cu cea a Bancii Centrale Europene, transmite Bloomberg.

Intr-un comunicat de presa, MNB a precizat ca are de gand sa inlocuiasca actualul regim, potrivit caruia bancile pot sa aleaga un nivel al rezervelor obligatorii cuprins intre 2 si 5% cu un nivel uniform de 2%. Noile prevederi privind nivelul rezervelor minime obligatorii ar urma sa intre in vigoare de la 1 decembrie, dupa ce MNB va solicita opinia BCE.

Noile prevederi privind rezervele minime obligatorii se adauga altor masuri adoptate recent de MNGB in ideea de a directiona lichiditatea bancilor domestice spre piata de obligatiuni guvernamentale. Banca Centrala a Ungariei a trecut la un nou instrument de referinta si a introdus de asemenea norme mai stricte privind lichiditatea pentru a-i incuraja pe investitori sa cumpere mai multe obligatiuni guvernamentale in loc sa utilizeze depozitele bancii centrale.

Introducerea unui nivel fix al rezervelor minime obligatorii reprezinta un pas spre armonizarea cu practica Bancii Centrale Europene, a subliniat Banca Centrala a Ungariei.

AGERPRES