Ministerul Economiei: Cifra de afaceri din industria de aparare a crescut cu 13% in primul semestru din 2015

Data publicarii: 14-10-2015 | Afaceri

Industria romaneasca de aparare a realizat o cifra de afaceri de aproape 310 milioane de lei in primele sase luni ale anului, in crestere cu 13% fata de acelasi interval din 2014, a anuntat, marti, intr-un comunicat, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului /MECT/.

Conform indicatorilor de evaluare analizati in cadrul unei intalniri recente intre autoritati si reprezentantii industriei de profil, cea mai mare parte a companiilor din industria de aparare au realizat cresteri ale cifrei de afaceri, precum si ale veniturilor din exploatare. Astfel, afacerile industriei au crescut, per ansamblu, cu 13%, ajungand la o valoare de 309.114.000 lei.

Companiile care au contribuit intr-o mare masura la aceasta evolutie sunt Uzina Mecanica Sadu S.A. (65%), Fabrica de Arme Cugir S.A. (60%), IAR S.A. (52%), Compania Nationala ROMARM S.A. (47%), Fabrica de Pulberi Fagaras S.A. (32%), Uzina Mecanica Moreni S.A. (30%), Metrom S.A. (28%), S.C. IOR S.A. (23%), Avioane Craiova S.A. (13%), Uzina Mecanica Mija S.A. (7%) si Uzina Mecanica Bucuresti S.A. (7%).

Pe de alta parte, industria de aparare a realizat cresteri semnificative la export in semestrul I din 2015, pana la aproximativ 284 milioane de lei, mai mult cu 31,77% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Companiile care au realizat cele mai mari cresteri ale exportului sunt Avioane Craiova S.A. (86,5%), Compania Nationala ROMARM S.A. (aparat central) 39,31%, S.C. IOR S.A. (28,27%) si IAR S.A. (17,45%).

'Din punct de vedere al eficientei economice au fost inregistrate cresteri ale profitului operational, ale productivitatii muncii, precum si scaderi ale cheltuielilor totale la mia de lei venituri. In plus, in prima parte a acestui an, au fost contractate comenzi pentru munitie si armament in valoare de aproximativ 215 milioane de dolari americani, ceea ce va asigura desfasurarea procesului de productie in domeniul munitiei si armamentului pana in anul 2019. Valoarea contractelor incheiate in prima parte a anului este aproximativ egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii trei ani. Companii precum Uzina Mecanica Sadu S.A., Uzina Mecanica Cugir S.A., Fabrica de Arme Cugir S.A., Uzina Mecanica Mija S.A. si Carfil Brasov S.A. vor atinge capacitatea maxima de productie si, in acelasi timp, un grad mare de ocupare a fortei de munca', precizeaza ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, pe langa livrarile de armament si munitie, a fost finalizat Programul Puma Naval, prin care a fost realizata, in conceptie romaneasca, cea mai complexa si performanta platforma de arme realizata de industria nationala de aparare. De asemenea, au fost obtinute rezultate bune in domeniul produselor opto-electronice care au incorporat rezultatele cercetarii, dezvoltarii si inovarii proprii.

'Companiile din industria de aparare se confrunta inca cu probleme ce tin de existenta unor arierate istorice, de existenta unor tehnologii invechite, precum si a unor active care nu mai au legatura cu productia. Reprezentantii sindicatelor au facut propuneri privind cresterea preocuparilor vizand resursa umana, in special masurile legate de intinerirea fortei de munca. Reprezentantul Ministerului Apararii Nationale a prezentat unele programe de inzestrare ce urmeaza a fi derulate in viitorul apropiat, precum modernizarea fregatelor sau transportorul blindat 8X8, la care companiile din industria nationala de aparare vor trebui sa fie pregatite sa participe cu conditia indeplinirii cerintelor operationale si tehnice', releva comunicatul MECT.

In cadrul intalnirii oficiale de la ministerul de resort au fost inaintate o serie de propuneri, una dintre acestea fiind realizarea unei 'Retele de comunicare de date pentru industria de aparare' care sa asigure transmiterea, in timp real, catre reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Turismului a principalilor indicatori economico-financiari ai tuturor companiilor, in vederea urmaririi si corectarii mai rapide a eventualelor abateri negative.

AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: