Dorinta romanilor de a cheltui ramane la un nivel scazut; veniturile sunt suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi (studiu)
Data publicarii: 15-10-2015 | DiverseDorinta romanilor de a cheltui ramane la un nivel scazut, iar veniturile sunt, de regula, suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, potrivit studiului GfK Climatul de consum, remis, miercuri, AGERPRES.
"Anul trecut, economia romaneasca a inregistrat progrese. In al doilea trimestru al anului 2015, produsul intern brut a inregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare fata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. Desi previziunile economice in trimestrul al treilea au scazut cu 2,8 puncte pana la nivelul actual de 18,5 puncte (indicator GfK pentru Climatul de consum al GfK n.r.) , comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-a inregistrat o crestere semnificativa de aproape 15 puncte", se arata in document.
Potrivit acestuia, cresterea economica are, de asemenea, un efect pozitiv asupra asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste veniturile.
"In luna septembrie, indicatorul corespunzator a crescut cu doar 2,8 puncte pana la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie. Cu toate acestea, in contextul comparatiei cu aceeasi luna a anului trecut, cresterea este relativ mare, si anume de 16 puncte. In ciuda acestui fapt, veniturile sunt de regula suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi. Pe cale de consecinta, dorinta de a cheltui in Romania ramane la un nivel scazut. Cu -6,4 puncte, aceasta continua sa se situeze in intervalul negativ, desi o crestere de 5,1 puncte a fost inregistrata in raport cu luna iunie", mai spune GfK.
In context european, evenimentele din Grecia, crizele si razboaiele din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu si problema refugiatilor au afectat starea de spirit a consumatorilor din Europa in decursul celui de-al treilea trimestru.
"Climatul de consum EU28 a scazut din luna iunie cu jumatate de punct, ajungand la 10,3 puncte. (...) In linii mari, situatia din tarile care fac obiectul studiului este foarte diferita. In unele tari, cei care au stat in principal la baza generarii unui anumit scepticism economic au fost factorii psihologici, cum ar fi crizele care ii preocupau din ce in ce mai mult. In multe cazuri, evaluarile de catre cetateni ale previziunilor in materie de economie si venituri, precum si intentia de cumparare erau superior negative estimarilor determinate pe baza cifrelor emise la nivel intern. Cu toate acestea, in alte tari, aspecte precum cresterea economica si somajul au ramas in prim-plan, si, astfel, au fost responsabile de impactul asupra indicatorilor individuali", arata studiul citat.
Concluziile GfK Climatul de consum Europa sunt preluate dintr-un sondaj cu privire la consum realizat in numele Comisiei Europene in toate tarile Uniunii Europene. Aproximativ 40.000 de persoane participa lunar la sondaj in cele 28 de tari. Acestea sunt reprezentative pentru populatia adulta a Uniunii Europene.
Indicatorii GfK pentru Climatul de consum la nivel european au la baza interviuri lunare cu privire la starea de spirit a consumatorilor. Scopul este de a stabili atat situatia economica generala a fiecarei tari in parte, cat si situatia gospodariilor individuale.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Genesis Property: 36% dintre angajati cred ca isi vor relua activitatea la birou in 2021, impreuna cu intreaga echipa
- Kaspersky lansează rapoartele cu informații despre amenințările cibernetice care vizează industria auto
- Investitorii imobiliari din Europa se orientează către orașele mari și active minim perturbate de criza sanitară
- TransferGo numește un român la conducerea activităților sale globale de marketing
- Deloitte Romania a asistat OLX Group in preluarea brokerului de credite Kiwi Finance
- Cushman & Wakefield Echinox preia administrarea proiectului de birouri Floreasca Park din Bucureşti
- Coordonarea sistemelor de securitate sociala in contextul Brexit incepe sa prinda contur
- Digitalizarea administratiei fiscale din Romania, pe calea cea buna. Ce masuri asteptam in 2021?
- Acordul post-Brexit – reguli pentru schimburile comerciale cu produse de origine preferentiala
- Reguli privind detasarea lucratorilor intre statele UE. Ce obligatii au angajatorii?
- Activitatea de fuziuni si achizitii s-a mentinut la un nivel semnificativ in 2020, in pofida contextului general fara precedent
- Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022, înregistrând în anul curent o creștere record pentru acest secol
- Fantoma Craciunului in speta tichetelor cadou - trecut, prezent si viitor
- Kaspersky: 27% dintre gameri la nivel global ascund de părinții lor cât de mult timp petrec cu jocurile video
- Activitatea globala de fuziuni si achizitii a fost rezistenta la socuri in 2020, se asteapta o intensificare a activitatii in anii urmatori