INS:O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu venituri intre 1.001-2.000 de lei
Data publicarii: 19-10-2015 | ActualitateO treime din gospodarii considera, in 2014, ca poate efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 lei, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.
"Aproape o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Peste un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar", se arata in document.
Potrivit datelor INS, in general, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor.
"Aprecierea sub aspect banesc a nevoilor gospodariilor demonstreaza clar diferentele mari intre conditiile de trai ale gospodariilor din cele doua medii de rezidenta, in special in zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, daca in mediul rural putin peste 21% din gospodarii se incadreaza in primele doua intervale de venituri (sume de pana la 1.000 lei), in mediul urban aceste grupe sunt considerate corespunzatoare doar pentru 6% din gospodarii", informeaza documentul citat.
Dintre gospodariile urbane, 67% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 lei lunar.
"Venituri modeste (de pana la 500 lei) sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cele cu cap de gospodarie varstnic, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodarii se regasesc in intervalul 4% - 9%", precizeaza INS.
In decembrie 2014, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.866 lei, in timp ce in august 2015 se situa la 1.813 lei.
Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, in medie, anul trecut a fost de 1.697 lei, iar pentru acest an estimeaza 1.817 lei.
Sub aspectul capacitatii achitarii la timp a unor cheltuieli curente importante (intretinerea locuintei, rate la imprumuturi, plata utilitatilor etc.) INS a constatat ca mai mult de o treime din gospodarii (37,6%) au prezentat restante repetate, cauzate in principal de situatia financiara nesatisfacatoare.
"Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2014, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica si abonamentul radio (53,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,3%) si abonamentul telefonic (32,2%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi (9,6%) si chirie (1,5%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care platesc chirie pentru locuinta sau au de restituit imprumuturi", informeaza publicatia."Scaderea indicatorilor agregati ai gradului de indatorare a populatiei s-a datorat factorilor: bilantieri, precum reducerea datoriilor, ca urmare a unui flux mai redus al creditarii comparativ cu volumul creditelor ajunse la maturitate sau scoase din bilant de catre banci, macroeconomici - precum cresterea veniturilor nete banesti (inclusiv a salariului minim pe economie) si a avutiei nete a populatiei, monetari, respectiv diminuarea ratelor de dobanda pana la minime istorice si fiscali, respectiv diminuarea TVA. Indatorarea populatiei este semnificativa din perspectiva numarului persoanelor cu credite la banci si IFN. In prezent, 4,3 milioane persoane detin credite de la aceste institutii financiare (din care 1,4 milioane persoane detin carduri de credit), reprezentand 47 la suta din populatia activa (iunie 2015). In medie, un debitor are 1,6 credite la banci si IFN, iar 20 la suta din debitorii bancilor au credite la cel putin doua banci (iunie 2015)", informeaza BNR.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Asociațiile membre Eucolight au reciclat două miliarde de lămpi în Europa
- În 2020, românii au optat pentru siguranța locului de muncă. Fluctuația de personal în companiile din România a scăzut la 17,2%
- 70% dintre femeile din domeniul tehnologiei sunt de acord cu faptul că abilitățile lor au fost apreciate, mai presus decât genul lor, dar etapa egalității de gen nu s-a încheiat
- FintechOS raportează o creștere de 195% în 2020. Obiective 2021
- HR Barometru: 80% dintre companii vor deconta testarea epidemiologică și / sau vaccinarea
- Kaspersky: Angajații din domeniul securității IT petrec șase ore săptămânal cu hobby-urile lor, în timpul programului de lucru
- 86% dintre afacerile de familie anticipează că, până în 2022, ratele de creștere vor reveni la nivelul anterior pandemiei
- Poate deveni sectorul imobiliar un vector de creștere pentru investițiile străine directe?
- OLX si ING: 5 sfaturi pentru protecția consumatorilor, de Ziua Siguranței pe Internet
- An record la XTB Romania: Triplarea numarului de clienti si a rulajelor in 2020
- NN și Cegeka, parteneriat pentru dezvoltarea unor alternative digitale destinate clienților
- Kaspersky: Ponderea incidentelor de preluare a conturilor a crescut cu 20 de puncte procentuale față de 2019
- Raport PwC: Tehnologia 5G va mări productivitatea, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global, până în 2030
- Criza va accelera consolidarea sectorului bancar in ECE; Romania, printre tarile din regiune cu cele mai multe tranzactii in domeniu
- Declaratia unica, editia 2021 – ce se schimba fata de anii trecuti si ce neclaritati raman