IGCTI: Liber la transporturi in Uniunea Europeana

Data publicarii: 10-01-2007
Liber la transporturi in Uniunea EuropeanaPeste doua mii de companii de transport totalizand un parc auto de peste 12.000 de masini circula liber in Uniunea Europeana, incepand de luna aceasta, fara a mai avea nevoie de autorizatiile auto eliberate de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Din sistemul autorizatiiauto.ro dispar 26 de destinatii, odata cu acceptarea Romaniei in granitele Uniunii, ceea ce va duce la o dezvoltare a afacerilor in zona companiilor de transport. Fara restrictiile impuse de acordurile internationale anterioare, acestea pot face oricate drumuri cu oricate masini, ceea ce va contribui la dezvoltarea comertului intre Romania si celelalte tari din UE", a afirmat Eduard Lovin, director excutiv IT la IGCTI.

Liberalizarea transportului odata cu intrarea in UE rezolva problemele create de faptul ca cererea operatorilor era intotdeauna mai mare decat oferta negociata intre ministerele de transport din Romania si tarile respective.

Sistemul de alocare electronica autorizatiiauto.ro va functiona in continuare dupa aceleasi principii pentru destinatiile din tarile care nu fac parte din spatiul UE. IGCTI va continua sa elibereze autorizatii de transport pentru tari ca: Serbia, Muntenegru, Croatia, Ucraina, Norvegia, Turcia, Maroc, Kazahstan, Rusia sau Albania.

"Ucraina era foarte solicitata in anii trecuti, dar era mai ales ca tara de tranzit inspre Polonia. Acum fiind liber prin Ungaria, nu cred ca vor fi probleme, chiar daca cererea operatorilor va fi mai mare decat oferta ministerului transporturilor", a adaugat Lovin.

In 2006, IGCTI a acordat in jur de 380.000 de autorizatii pentru transportul international de marfa si a atribuit, in urma licitatiilor electronice, 780 trasee nationale pentru transport persoane.

Lansat in 2003, sistemul autorizatiiauto.ro, aloca electronic autorizatii auto, pe baza unor formule matematice, companiilor de transport din Romania.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: