Vesti proaste: Bancile nu vor renunta la creditele imobiliare fara avans

Data publicarii: 12-01-2007
Bancile nu vor sa renunte la avansul de 25% perceput la acordarea creditelor pentru achizitionarea de locuinte, asa cum propune BNR. Bancherii spun ca ar putea iesi in pierdere din cauza instabilitatii de pe piata imobiliare. Ei cred ca pretul locuintelor poate sa scada sub valoarea creditului acordat, iar in momentul in care o persoana nu si-ar mai plati ratele, banca nu ar mai putea recupera suma imprumata clientului. In prezent, creditele pentru achizitionarea de locuinte se acorda doar daca solicitantii dispun de un avans de 25% din valoarea casei.

Banca Nationala a propus eliminarea avansului, din primavara, pentru a se alinia normelor europene. Bancherii sustin ca propunerea BNR ii impinge spre eventuale pierderi. "In prezent, piata imobiliara creste foarte mult, dar sa nu uitam ca aceasta piata poate sa scada si atunci valoarea casei sa scada si bancile sa aiba garantii mai mici decat valoarea creditului", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB.

Chiar daca BNR va aproba eliminarea avansului pentru creditele imobiliare, institutiile bancare au dreptul sa stabileasca singure daca vor solicita sau nu acest avans.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: