Avila: Fondurile europene nu vor fi suficiente pentru rezolvarea problemelor Romaniei

Data publicarii: 21-01-2007
Fondurile europene alocate de Bruxelles nu vor regla singure problemele Romaniei pentru ca este nevoie de continuarea reformelor si, mai ales, de schimbarea mentalitatilor, a declarat, adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti, Antoine Avila. Pentru urmatorii sapte ani, fondurile europene alocate Romaniei insumeaza peste 30 de miliarde de euro, iar sectorul agricol va fi principalul beneficiar. "Agricultura este o mare provocare pentru economia romaneasca. Este o intarziere, in general, a zonelor rurale. Si nu este vorba doar de sectorul de productie agricola, este nevoie de dezvoltarea unor intregi filiere legate de agricultura: colectare si distributie a produselor si construirea de lanturi frigorifice (retea de unitati in care se utilizeaza temperaturile scazute in vederea conservarii produselor alimentare n.r.)", a aratat Avila.

Pentru ca fondurile europene sa aiba un efect cat mai mare, este nevoie si de dezvoltarea unor filiere de consultanta si de formare profersionala, spune economistul francez. "In general, serviciile au un potential mare de dezvoltare si vor ajunge, incluzand aici si constructiile, la ponderea cea mai mare in produsul intern brut, pe cand industria va avansa mai lent, asa cum se intampla peste tot", a explicat Avila.

"Desi Romania a progresat mult in ultimii ani, principala diferenta fata de alte tari din centrul si estul Europei care au aderat la Uniunea Europeana este ca Romania avanseaza, totusi, prea lent", a spus Avila. "Investitorii straini au avut un rol foarte important in restructurarea economiei romanesti de pana acum, pentru ca au venit cu cunostinte si cu un alt management", a adaugat el.

Romania se afla intr-un proces de modernizare accelerata, in care un rol major il au investitiile straine, care cuprinde toate sectoarele si care are ca efect transformarea societatii, considera adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti. "In functie de viteza reformelor, dezvoltarea tarii va fi mai rapida sau mai lenta. Oricum, va ramane pentru mult timp o diferenta fata de tarile mai avansate", a apreciat Avila. El a amintit de exemplul Spaniei, tara care a progresat enorm in ultimii 20 de ani, dar in care salariul minim este acum de aproximativ 600 de euro, fata de peste 1.100 de euro in Franta.

Modernizarea va avea ca efect si restructurarea economica. "Consumul, investitiile si exporturile sunt la baza cresterii economice. Pana acum, cresterea produsului intern brut s-a bazat pe consum, care sporeste intr-un ritm relativ ridicat, insa investitiile in crestere si restructurarea exporturilor vor putea duce la majorarea contributiei lor la dezvoltarea economica", a mentionat Avila.

Un factor important in dezvoltarea investitiilor va fi modul de realizare a programului de modernizare a infrastructurii. "Daca proiectele de infrastructura se vor derula in parteneriate public-privat, acestea vor genera noi investitii straine", a aratat Antoine Avila.

Totalul fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013 depaseste 30 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde de euro reprezinta fondurile structurale si de coeziune, restul reprezentand alocari financiare pentru dezvoltarea sectorului agricol si a economiei rurale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: